Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шокін вважає НАБУ "зайвим органом"

Середа, 17 серпня 2016, 14:09

Колишній генеральний прокурор Віктор Шокін вважає, що Національне антикорупційне бюро має бути лише департаментом у Державній службі розслідувань.

Про це він сказав в інтерв'ю "112 каналу", коментуючи конфлікти між Генеральною прокуратурою й новими антикорупційними органами.

"Причина від початку закладена в самому утворенні НАБУ. Згідно з законом, мала бути створена Державна служба з розслідувань, однак замість неї створили НАБУ – і віддали функції її НАБУ… Я вважаю, це було неправильним рішенням – створення зайвого органа, який буде боротися з корупцією", – сказав Шокін.

"У нас достатньо органів для боротьби з корупцією. Якщо буде створена Державна служба розслідувань, то я вважаю, що НАБУ має бути саме департаментом і займатися саме питаннями корупції. Але створювати окрему службу всупереч закону – як було створено НАБУ – я вважаю, це неправильно", – додав він.

На запитання, що буде з Антикорупційним бюро й Генпрокуратурою після створення Держслужби розслідувань, яке обіцяють уже в 2017 році, Шокін зазначив, що Генпрокуратура веде нагляд за всіма кримінальними провадженнями.

"Я вважаю, що НАБУ не треба ліквідувати, але треба влити до складу створеної Державної служби розслідувань як департамент – щоб воно існувало й боролося з корупцією, а Генеральна прокуратура виконувала свої функції нагляду за всіма кримінальними провадженнями", – сказав колишній генпрокурор.

Говорячи про свої відносини з керівником Антикорупційної прокуратури Назаром Холодницким і директором НАБУ Артемом Ситником за часів генпрокурорства, Шокін сказав:

"Із Ситником у мене були цілком нормальні відносини. Я запропонував йому працювати з чистого аркуша: те, що перебуває у провадженні Генпрокуратури, залишалося в неї до завершення розслідувань, а напрацювання НАБУ – вони повинні розслідувати. В нас були довгі бесіди, ми знаходили нормальний компроміс, нормально працювали".

"Щодо Холодницького – я його призначив своїм заступником, він мені підпорядковується, хоча інші прокурори під Холодницьким мені не підпорядковуються за процесуальним порядком, і це правильно. У нас були нормальні робочі відносини", – додав екс-генпрокурор.

"Я переконаний, що й тут (із Луценком) будуть нормальні відносини, бо неможливо, щоб НАБУ й Генпрокуратура протистояли, інакше це може призвести до повного розвалу правоохоронної системи України", – заявив Шокін.

Однак він не виключив політичного конфлікту між відомствами: "На жаль, у нас майже все переходить у політичний конфлікт".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: