ПРООН: зламу системи е-декларацій не було

Субота, 20 серпня 2016, 17:11
ПРООН: зламу системи е-декларацій не було

Програма розвитку ООН заявляє, що зламу системи електронного декларування у п’ятницю не було.

Про це йдеться у заяві ПРООН на сторінці у Facebook.

У ПРООН нагадали, що 12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) офіційно повідомила, що розробленому програмному комплексу "Єдиний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання державних і муніципальних функцій", в результаті експертних обговорень, не буде виданий сертифікат.

Таким чином, система програмного забезпечення, яка стартувала 15 серпня, функціонує в тестовому режимі, чекаючи повної сертифікації. Система продовжувала працювати в тестовому режимі 19 серпня.

"Відповідно до технічних регламентів України, використання програмного забезпечення в тестовому режимі дозволяє користувачам пройти аутентифікацію тестовим ключем електронного підпису і відправити тестову декларацію. Технічні фахівці НАЗК розглянули системні логи і підтвердили нам, що вчора система не була зламана", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, в державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної  комерційної компанії.

Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

Розробники системи згодом заявили, що зламу системи е-декларацій не було, натомість було використано тестовий ключ.

За даними технічних співробітників НАЗК, електронний цифровий підпис, яким підписана фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, є "тестовим" і був сертифікований державним підприємством "Українські спеціальні системи".

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News