Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Bellingcat назвав доповідь "Алмаз-Антея" про МН17 "убогими балачками"

Четвер, 15 вересня 2016, 07:13

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat прокоментувала текст, який з великою часткою ймовірності може лягти в основу офіційної реакції Росії на результати розслідування голландської прокуратури.

Про це пише "Нова газета".

За даними видання, у своїй офіційній позиції Росія буде керуватися доповіддю, підготовленою фахівцями корпорації "Алмаз-Антей".

У відповіді на опублікований газетою текст, керівник проекту Bellingcat Еліот Хіггінс емоційно відреагував на критику "Алмаз-Антея" на свою адресу, назвавши текст російської корпорації "убогою балаканиною".

За версією "Алмаз-Антей" малайзійський Boeing-777, що летів рейсом МН17 17 липня 2014 року над Донецькою областю, був збитий зенітним ракетним комплексом, саме ракетою 9М38М1 комплексу "Бук-М1", пущеної з району на південь від населеного пункту Зарощенське, який контролювався українською армією , при цьому сама ракета була старої модифікації, що давно не перебуває на озброєнні російської армії.

У свою чергу експерти групи Bellingcat вказують на те, що, якщо дані, надані "Алмаз-Антей", вірні, то дивно, що поки так і немає ніяких прямих доказів, немає очевидців, в той час як версія про пуск ракети з окупованого Сніжного знайшла багато підтверджень.

"Журналісти опитали місцевих жителів, і ніхто з них не бачив і не чув запуску. Зовсім інша ситуація в Сніжному: звідти надходили відомості про запуск, і є й інші підтвердження, що пуск був проведений з цього місця", - заявили в Bellingcat.

Також експерти звернули увагу, що незалежно від того, що на деяких фотографіях у доповіді зображені навчальні або непридатні до використання ракети, "Алмаз-Антей" дуже доречно для себе проігнорував найголовніше свідчення того, що мова йде про ракету 9M38M1 5301 зенітної бригади, - фотографію, зроблену через місяць після того, як був збитий MH17 в Кам'янсько-Шахтинську. На ній чітко видно позначення - 9M38M1.

Як повідомлялося, Bellingcat стверджує, що, навіть якщо погодитися з версією "Алмаз-Антея" про точку запуску ракети, її все одно не могли запустити українські військові.

На підставі інформації з відкритих джерел - в основному фотографій з геотегами в соціальних мережах - розслідувачі прийшли до висновку, що 17 липня 2014 року, в день загибелі "Боїнгу", в районі Зарощенське не було українських установок "Бук".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування