У НАЗК на повну перевірку декларацій відводять по 180 днів

Вівторок, 10 січня 2017, 10:58

У Національного агентства з питань запобігання корупції готовий проект повної перевірки електронних декларацій, але пропозиції громадськості ще врахують.

Про це сказав заступник голови НАЗК Руслан Радецький на брифінгу у вівторок перед круглим столом із представниками громадськості.

"На сьогодні Департаментом фінансового контролю практично готовий наступний проект повної перевірки (декларацій). Ми готові його сьогодні обговорити з експертним середовищем, громадськістю, вислухати їхні побажання і внести їхні поправки до нашої повної перевірки", – заявив він.

Втім Радецький наголосив, що є вимоги законодавства, які потрібно враховувати.  

За його словами, інформація для перевірки може надходити від ЗМІ, органів державної влади, з інтернету чи від інституту відкривачів

Інформацію перевірятимуть впродовж 10 днів щодо підстав для початку повної перевірки.

Саму перевірку передбачено проводити упродовж 180 днів з дня виявлення підстав. У разі необхідності можливо продовжити цей термін не більш як на 180 днів, розповів Радецький.  Він додав, що можливе також призупинення – і потім поновлення перевірки, але без порушення строку 180 днів.

Повна перевірка e-декларацій передбачає три види контролю: своєчасність, правильність та повнота заповнення і логічно-арифметичний контроль.

Радецький розповів, що розробляють технічні умови запуску автоматичної перевірки – це 4-5-й модуль, який дозволить НАЗК в автоматичному режимі здійснювати перевірку: програма буде підключена до інших реєстрів органів влади – й автоматично співставляти наявну інформацію, а відтак демонструвати червоним кольором, якщо декларант порушив закон, а зеленим – якщо жодних правопорушень не встановлено.

А доти діятиме "ручний режим": фахівці Департаменту фінансового контролю готують запити до органів державної влади, які володіють тими чи іншими реєстрами, – а потім співставляють їхні дані з деклараціями.

Усі декларації мають бути перевірені.

За неподання своєчасно декларації цю особу притягатимуть до відповідальності.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування