РосЗМІ: Помічник Суркова пішов з Кремля, можливо, через зламану пошту

П'ятниця, 20 січня 2017, 11:54

Опубліковані в жовтні 2016 року українською хакерською групою "Кіберхунта" електронні листи, які нібито належать помічнику Володимира Путіна Владиславу Суркову, призвели до відставки в Кремлі.

Про це повідомляє російська газета "Ведомости" з посиланням на двох співрозмовників, близьких до адміністрації президента.

Так, через два місяці, в грудні звільнився керівник апарату Суркова Олександр Павлов, і ця відставка може бути безпосередньо пов'язана зі скандальним листуванням.

Знайомий Суркова дав зрозуміти, що Павлов дійсно залишив посаду, але про мотиви говорити не став, додавши, що "чув про претензії до нього по роботі". Зв'язатися з Павловим "Відомостям" не вдалося.

В управлінні президента з економічного співробітництва з країнами СНД, Абхазією і Південною Осетією, яке курує Сурков, "Відомостям" заявили, що Павлов звільнився за власним бажанням: "Три роки відпрацював, втомився".

В опублікованому масиві листів (вони датовані осінню 2013 року - літом 2014 р.), який, як стверджувала "Кіберхунта", був у робочій поштовій скриньці Суркова з доменом gov (також наводилися листи нібито з пошти Суркова на домені Yandex.ru), зокрема, містився лист від помічника засновника інвестфонду Marshall Capital Partners Костянтина Малафєєва, датований 13 травня 2014 р., де пропонувалися кандидатури на керівні посади в ОРДО.

Пізніше ватажок бойовиків ОРДО Олександр Захарченко отримав призначення через чотири місяці після дати листа.

Крім того, з іншої пошти був поширений так званий план "Шатун" щодо дестабілізації ситуації в Україні в кінці 2016-2017 рр. шляхом організації масових протестів із залученням української опозиції, яку пропонувалося використовувати втемну. Однак у цьому документі були українізми.

Все листування велося від імені співробітників апарату Суркова.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі ознайомилися з опублікованими даними, назвав документ "цікавим", але заперечував авторство Суркова.

"Можу сказати: це не він. Більш того, можу додати: він не користується електронною поштою. Взагалі ", - зазначив Пєсков.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування