Тисячі білорусів вийшли на акцію проти "декрету про дармоїдів"  

П'ятниця, 17 лютого 2017, 21:23

У центрі Мінська пройшла акція "Марш розсерджених білорусів" проти президентського декрету "Про попередження соціального утриманства", відомого як "декрет про дармоїдів".

За різними даними білоруських ЗМІ, в акції взяли участь від однієї до трьох тисяч осіб.

Учасники ходи зажадали скасувати декрет, зупинити зниження реальних доходів населення, зростання плати за комунальні послуги, а також повернути справедливі вибори.

Як зазначає "Єврорадіо", на марш жителів Білорусі покликали кандидати в президенти на виборах 2010 року Микола Статкевич і Володимир Некляєв. Перед учасниками акції виступили лідери опозиції.

"Ми доручаємо обраним нами представникам довести наші вимоги до влади, почати з нею переговори, налагодити контроль за виконанням наших вимог. У разі, якщо до 17 березня 2017 року влада не зробить реальних кроків для виконання волі народу, ми вдамося до нових колективних дій", - заявив один з організаторів маршу поет Володимир Некляєв.

Акція не була узгоджена з владою Мінська, зазначає ТАСС. Про затриманих місцеві ЗМІ не повідомляють.

Декрет "Про попередження соціального утриманства" з'явився в квітні 2015 року.

Згідно з документом, громадяни Білорусі, а також іноземці, які постійно проживають в країні, зобов'язані сплачувати збір у розмірі 20 базових величин (більше 200 доларів), якщо вони не беруть участь у фінансуванні державних витрат або беруть участь в ньому менше 183 календарних днів у минулому році.

На думку деяких правозахисників, документом фактично вводиться практика примусової праці під загрозою покарання, що порушує конституцію.

Дождь

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування