Від Кабміну вимагають роздати гроші "банди Януковича" родинам загиблих

Середа, 1 березня 2017, 12:15

"Депутати-націоналісти" просять Кабінет міністрів розподілити між родинами загиблих "майданівців" та бійців АТО кошти, відібрані в колишніх чиновників Віктора Януковича.

Про це заявив народний депутат-"свободівець" Андрій Іллєнко на засіданні Кабінету міністрів 1 березня.

"Згідно з інформацією Генпрокуратури, минулого року було через вирок суду відшкодовано збитки державі на суму понад 152 мільйони гривень з вкрадених бандою Януковича грошей. Очевидно, що це крапля в морі і далеко не всі, й навіть не пару відсотків тих коштів, які вони вкрали, – але це принаймні хоч щось. Зараз можна визначити, на що ці гроші можуть піти", – сказав він.

"Ця пропозиція вже була розглянута бюджетним комітетом – про те, щоб ці кошти пропорційно розділити і спрямувати у вигляді матеріально-грошової допомоги родинам героїв "Небесної сотні", а також родинам героїв, які загинули в російсько-українській війні", – заявив Іллєнко.

На його думку, це рішення слід ухвалити якомога швидше: "Закликаємо уряд це зробити і будемо контролювати виконання цього рішення."

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос уточнив заяву депутатів:

"Питання стоїть одноразової виплати з розрахунку десь приблизно 47 тисяч (гривень) для сім’ї кожного загиблого не тільки членів "Небесної сотні" – це 106 осіб, а ще 3200 – точну цифру зараз не пригадаю – загиблих з початку АТО військовослужбовців, представників добробутів та інших правоохоронних формувань".

"Тобто кожна родина загиблого за Україну отримає – у разі прийняття рішення і введення секвестру бюджету Верховною Радою – одноразову виплату", – додав він.

За словами Матіоса, Генпрокуратура просить підтримати це рішення, бо є причинно-наслідковий зв’язок між загибеллю військовослужбовців і "Небесної сотні" й цими грошима, які було вкрадено в держави й повернуто Україні.

"Це гроші, сплачені членами злочинної організації Януковича, які дали визнавальні покази, розказали про горизонталі й вертикалі функціонування (тієї) злочинної системи, – і ці гроші ними внесені в державний бюджет", – заявив Матіос.

"Всі наявні платіжні документи казначейства, платіжки банків є у представників уряду. І я уклінно прошу від імені всіх загиблих підтримати ініціативу народних депутатів, бюджетного комітету – а ми (ГПУ) і далі будемо працювати над тими, щоб ці дещиці вкрадених коштів стягувати через вирок суду до держбюджету", – сказав він.

У свою чергу, прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав: "Ми чекаємо 15 мільярди доларів, які були заарештовані, до державного бюджету".

Матіос відповів: "Якщо Ви мені доручите у вигляді начальника ДБР, я гарантую: за 3 місяці вони будуть у бюджеті".

Гройсман розсміявся й нагадав, що начальника Державного бюро розслідувань має визначити конкурсна комісія.

"Кандидатуру вносить прем’єр-міністр за результатами виборної комісії", – відповів Матіос. А Гройсман відповів: "Коли будуть результати, я обов’язково визначусь".

Прем’єр доручив Міністерству фінансів і Міністерству соціальної політики спільно з бюджетним комітетом опрацювати питання одноразових виплат.

Гройсман зазначив, що в листопаді 2016 року і в лютому 2017 року представники Кабміну зустрічалися з пораненими "майданівцями" – і допомогу їм уже збільшено.

"Ми збільшили в цьому році в бюджеті в 2,7 рази фінансування цієї допомоги. Якщо за 2014, 2015, 2016 роки сума, виплачена "майданівцям", дорівнювала 94 мільйони – за 3 роки, – то ми тільки за цей рік, в '17-му році, виплатимо 113 мільйонів", – сказав він.

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...