Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти вимагають від уряду звільнення керівництва НАЗК

Середа, 29 березня 2017, 11:57

Представники чотирьох громадський організацій вимагають від уряду звільнення керівництва НАЗК через провал електронного декларування.

Про це йдеться у заяві Трансперенсі Інтернешенл Україна, АвтоМайдана і Центру протидії корупції, РПР.

"Антикорупційні організації закликають Кабмін, якому НАЗК підзвітний  як центральний орган виконавчої влади, невідкладно розглянути питання зміни некомпетентного керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції", - сказано в заяві орагінізацій.

При цьому активісти пропонують змінити законодавство і передбачити встановлення одноосібного керівництва НАЗК, зміну конкурсної процедури обрання керівника НАЗК та максимально швидкий запуск конкурсу з обрання нового керівника агентства.

"Закликаємо прем’єра Володимира Гройсмана та уряд забезпечити новий конкурс, відповідно до запропонованих змін", - наголосили активісти і запропонували діалог щодо вибору максимально ефективної моделі конкурсного відбору.

Активісти наголосили, що за рік роботи керівництво органу свідомо саботувало роботу реєстру декларацій.

"Держреєстр декларацій, за кілька днів до закінчення строку декларування другої хвилі державних службовців, коли декларації повинні подати  близько 700-800 тис. декларантів – не працює", - додали в документі і зазначили, що випадки збою в роботі реєстру носять системний характер.

Декларації працівників СБУ так і не були подані до державного реєстру декларацій, в порушення Закону України "Про запобігання корупції".

"Факт фальсифікації електронного ключа для імітації зламу реєстру декларацій так і не був розслідуваний керівництвом НАЗК", - сказано в заяві.

"За пів року після першої хвилі декларування  керівництво НАЗК не спромоглося забезпечити проведення перевірок декларацій чиновників першої хвилі декларування. У той же час, ще до затвердження порядку повної перевірки, НАЗК видав 625 кандидатам до Верховного Суду висновки щодо достовірності інформації, зазначеної в їх деклараціях", - говориться в заяві.

"Одночасно із цим, очевидним є використання НАЗК для вибіркового переслідування окремих декларантів та навіть активістів. Так, із усіх топ-посадовців НАЗК ініціювало притягнення до відповідальності за пов’язані з корупцією порушення тільки  народного депутата Сергія Лещенка (за викладання лекцій в "Києво-Могилянській академії") та колишню очільницю Одеської митниці Юлію Марушевську (за отримання премії у сумі 500 грн.)", - обурились активісти.

При такій незадовільній роботі органу, керівництво майже щомісяця сплачує собі премії у розмірі кількох заробітних плат, в результаті чого заробітна плата членів НАЗК складає від 80 000 до 330 000 грн.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...