За місяць росіяни різко розлюбили Трампа

Понеділок, 17 квітня 2017, 14:18
За місяць росіяни різко розлюбили Трампа

Ставлення росіян до президента США Дональда Трампа різко погіршилося протягом місяця.

Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), присвяченого вивченню російсько-американських відносин та ставлення до Трампа в Росії.

На питання, як вони ставляться до Трампа, в квітні 39% опитаних відповіли "скоріше негативно", тоді як у березні таких відповідей було тільки 7%. Разом з тим, "скоріше позитивно" до Трампа в квітні ставляться 13%, а в березні таких було 38%.

В емоційному тлі сприйняття Трампа в квітні переважають недовіра (31%), розчарування (19%) або байдужість (29%). У порівнянні з березнем, повагу, симпатію і надію сьогодні до нього відчувають значно рідше.

Крім того, на думку росіян, в останній місяць російсько-американські відносини погіршилися: якщо в березні відповідний індекс дорівнював -45 п., то в квітні -68 п.

42% опитаних вважають відносини Росії та США напруженими, 28% - прохолодними, 12% - ворожими. Збройна сутичка Росії і США, НАТО більшості росіян (63%) як і раніше здається неможливою або вкрай малоймовірною, однак частка тих, хто вважає війну можливою (або такою, що вже йде) досягла 30%.

Як показують дані щоденних опитувань "ВЦИОМ-Спутник", п'ята частина респондентів (20%) вважає, що з моменту обрання Трампа зв'язки Росії і США зміцніли і майже стільки ж (17%) - що вони погіршилися. Більшість (55%) проте поки не бачить ні прогресу, ні регресу.

Оптимізм щодо майбутнього спілкування Москви і Вашингтона помітно знизився: якщо в березні поліпшення в дво-трирічній перспективі очікували 58%, то сьогодні - 34%. Негативний прогноз дають 15%, ще 38% вважають, що ситуація не зміниться.

Індекс російсько-американських відносин будується на основі питання: "Як, на Вашу думку, можна оцінити сьогодні відносини між Росією і Сполученими Штатами Америки?". Розраховується як різниця суми позитивних відповідей ("як нормальні, спокійні", "як хороші, добросусідські", "як дружні") і негативних відповідей ("як прохолодні", "як напружені", "як ворожі"). Індекс вимірюється в пунктах і може приймати значення від -100 до 100. Чим вище значення індексу, тим краще росіяни оцінюють двосторонні відносини країн.

Ініціативне всеросійське опитування "ВЦИОМ-Спутник" проведено 11-12 квітня 2017 р. В опитуванні беруть участь росіяни у віці від 18 років. Метод опитування - телефонне інтерв'ю з стратифікованою двоосновною випадковою вибіркою стаціонарних і мобільних номерів обсягом 1200 респондентів. Вибірка побудована на основі повного списку телефонних номерів, задіяних на території РФ.

Для даної вибірки максимальний розмір помилки з імовірністю 95% не перевищує 3,5%.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування