У Раді хочуть декларування громадянства й аудиту для НАЗК

Понеділок, 3 квітня 2017, 12:56

Група "Воля народу" виступає за те, щоб державні службовці вказували своє громадянство в електронних деклараціях.

Про це заявив на погоджувальній раді представник цієї групи Ярослав Москаленко.

"На цьому тижні ми повинні розглянути законопроект президента щодо реалізації права зміни громадянства, який визнано головою держави як невідкладний. Кожна парламентська сила має власне бачення проблеми подвійного громадянства – але це не привід вдаватися до блокування", – сказав він.

"Воля народу" переконана, що посадовці, включаючи президента, урядовців, депутатів, мерів міст мусять мати одне громадянство України – і вони повинні нести повну відповідальність за факт приховування паспорту іншої держави під подушкою", – зазначив Москаленко.

"Ми категорично проти, щоб громадяни іноземних країн займали ключові державні пости… Ми підтримуємо пропозицію, щоб держслужбовці мали вказувати своє громадянство в електронних деклараціях", – заявив він.

Москаленко наголосив, що такі зміни не мають вплинути на пересічних громадян, "ніхто не може позбавити громадянства України".

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відповів на це: "Як тільки закон про подвійне громадянство, визначений президентом як невідкладний, пройде комітет, тут же буде запропонований в порядок денний і прийняття рішення. Передбачається, що в середу вже буде з цього приводу кінцеве рішення комітету".  

Москаленко також виступив із пропозицією запровадити аудит Національного агентства з запобігання корупції – на зразок того, що передбачене для Національного антикорупційного бюро України.

"Нещодавні події навколо другої хвилі подачі e-декларацій викликали шок і роздратування… Дуже болісно спостерігати, як 600 мільйонів гривень, які виділені на створення НАЗК, витрачено фактично даремно… Коли приймався закон про НАЗК, ніхто не очікував такого непрофесіоналізму з боку керівництва агентства", – сказав він.

"Тому ми пропонуємо доповнити відповідний закон, запровадивши незалежний аудит за методикою, як це прописано в законі про створення НАБУ. Відповідний законопроект змін наша група вже підготувала – просимо підтримати. Держава не може бути заручником осіб, які не відповідають займаним посадам", – додав Москаленко.

Як відомо, друга хвиля електронного декларування ледь не зірвалася через те, що сайт НАЗК працював із перебоями і в останні дні перед 1 квітня – кінцевою датою – реєстр був переважно недоступний.

Керівника НАЗК Наталію Корчак на засіданні уряду розкритикували, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував їй та її заступникам подати у відставку. Корчак відмовилася, а в органів виконавчої й законодавчої влади немає повноважень звільнити керівників НАЗК.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування