Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ про вибух: Російські спецслужби знали, що бойовики ІД щось готують

Вівторок, 4 квітня 2017, 09:58

Російські спецслужби знали про підготовку теракту в Санкт-Петербурзі, але інформація в них була далеко не повною.

Про це пише газета "Коммерсант" із посиланням на дані "джерела, яке заслуговує на довіру".

Інформацію нібито надав росіянин, який співпрацював із забороненою в Російській Федерації терористичною організацією "Ісламська держава" і якого затримали після повернення із Сирії.

Ця людина, за даними співрозмовника "Ъ", займала нижчий щабель в ієрархії бойовиків, тому знала деяких учасників відправленої в Росію диверсійної групи. При цьому навіть зі своїми контактерами чоловік підтримував лише телефонний зв'язок.

Визначивши мобільні номери ймовірних терористів і пробивши їх, оперативники з'ясували, що всі сім-карти було придбано на ринках і вони не прив'язані до реальних людей, тому обмежилися прослушкою переговорів бойовиків, сподіваючись знайти їх самих чи бодай з'ясувати подробиці їхніх задумів.

"Однак розкрити всю мережу спецслужби не встигли – досвідчені емісари ІД вдавалися до допомоги мобільників зрідка, а всі їхні розмови обмежувалися короткими фразами, у яких не уточнювалися імена, час і місця зустрічей", – пише газета.

Після вибуху в метро 3 квітня "оперативну гру" довелося терміново перервати, однак спецслужби заблокували виявлені номери, "позбавивши зв'язку все підпілля".

"Другий виконавець, залишившись без зв'язку, вочевидь, запанікував і, відмовившись від виконання замисленого, просто залишив сумку з бомбою під лавкою. Втім, поки це лише попередні, офіційно не підтверджені дані", – пише "Ъ".

Після НП було повністю зупинено роботу петербурзького метрополітену, але вранці у вівторок він запрацював у повному обсязі. Хоча людей у метро помітно менше, ніж зазвичай у ранкову годину пік, поїзди йдуть напівпорожніми, повідомив кореспондент ТАСС.

Як відомо, 3 квітня о 14:40 на синій гілці метрополітену Санкт-Петербурга в третьому вагоні електропоїзда, коли поїзд від'їхав від станції "Сінна площа" убік "Технологічного інституту", стався вибух 11 людей загинули, 45 людей госпіталізовано. Було евакуйовано понад 1200 осіб.

Порушено кримінальну справу про теракт. Російське видання "Фонтанка" опублікувало фото людини, яку розшукують у зв'язку з вибухом.

За даними ФСБ, близько 15:00 на станції метро "Площа Повстання" під однією з лавок виявили ще один саморобний вибуховий пристрій у чорній сумці.

За корпуси для обох СВП використали порожні металеві автомобільні вогнегасники. За початковими оцінками експертів, потужність вибухових пристроїв становила від 300–500 г у тротиловому еквіваленті. У дію обидві бомби, за попередніми даними, приводилися дзвінками зі сотових телефонів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування