В Україні арештували узбецького журналіста, що шукає притулку – CPJ

Четвер, 28 вересня 2017, 11:34

Суд у Києві посадив під варту на 40 днів журналіста з Узбекистану Нарзулло Охунжонова, який шукає політичного притулку.

Про це повідомляється на сайті міжнародної організації "Комітет із захисту журналістів" (Committee to Protect Journalists, CPJ) із посиланням на адвоката медійника Олексія Фьодорова.

"Київський суд сьогодні (27 вересня – ред.) затвердив 40-денний строк тримання під вартою Охунжонова, який перебуває у вигнанні з 2013 року", - розповів Фьодоров.

Відомо, що журналіст перебуває в Україні з дружиною та п'ятьма дітьми.

За словами директора київського Інституту масової інформації Оксани Романюк, українська влада затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім'єю прибув до України з Туреччини, шукаючи політичного притулку.

Вона розповіла, що журналіста затримали, оскільки він був у списку Інтерполу. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

Натомість адвокат арештованого каже, що той втік з Узбекистану, аби уникнути політичних переслідувань за свої статті.

Захисник вже подав апеляцію на арешт.

"Ми закликаємо український уряд звільнити Нарзулло Охунжонова, дозволити йому залишатись в Україні та відхилити будь-які прохання про його екстрадицію", - заявив координатор CPJ по Європі та Центральній Азії Ніна Огніанова.

"Охунжонов піддається серйозному ризику бути засудженим за роботу в Узбекистані, де журналістів переслідують за статті з критикою у бік влади", - додала вона.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикує "авторитарну владу Узбекистану", його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Водночас 27 вересня нардеп, голова Меджлісу кримських татар написав у Facebook, що шукає житло для сім'ї відомого узбецького правозахисника, який утік до України від переслідувань в Узбекистані.

"До Києва від переслідувань влади Узбекистану і в пошуках притулку прибула сім'я відомого узбецького правозахисника, прізвище якого поки не можемо оприлюднити з міркувань забезпечення його особистої безпеки", - написав він.

За словами Чубарова, родина складається з 7 осіб - чоловіка, дружини і 5 неповнолітніх дітей, старшій дівчинці 16 років.

"Вони терміново потребують житла на умовах оренди", - пише депутат.

Схоже, що йдеться саме про Охунжонова.

 
Нарзулло Охунжонов
Фото зі сторінки Facebook Охунжонова

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування