Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко зустрівся з Ющенком у Мінську, обговорив СНД і приплив зброї – ЗМІ

Понеділок, 8 жовтня 2018, 12:48

Президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорив з третім президентом України Віктором Ющенком вихід Києва з СНД і потік зброї через український кордон.

Про зустріч повідомляє 8 жовтня державне інформагентство БЕЛТА.

"Є багато проблем, які я готовий з вами обговорити, в тому числі і щодо позиції України в СНД. Як відомо, Україна фактично заявила про вихід, але офіційно ця подія ще не настала", – заявив Лукашенко.

Він згадав, що на останньому саміті в Душанбе бачив український прапор.

"Я так розумію, що це процес не одного дня. Напевно, і Україні рвати всякі зв'язки з нашими державами окремо і загалом із СНД невигідно. Тому буде якийсь процес. Мою точку зору ви знаєте. Я завжди говорив про те, що вийти простіше, ніж потім увійти, якщо треба буде. Але це суверенна справа України, ми змушені з цим рахуватися", - сказав білоруський лідер.

У той же час слів Ющенка про СНД БЕЛТА не подає.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь "ні в якому разі не хоче втручатися в події в Україні".

"Грубо кажучи, це не наша справа, якщо нас не просять. Хоча, чесно скажу, – ми про це поговоримо – вплив подій в Україні на нас дуже великий".

Президент Білорусі висловив зокрема стурбованість припливом зброї через український кордон.

"Дуже багато ми вилучаємо зброї", - зазначив Лукашенко.

За його словами, виявляються факти, коли зброя йде в Білорусь з України через Росію.

"Коли кримінальні справи розслідуються, ми теж такі факти фіксуємо. І я президенту Росії про це говорив. Ось це нас найбільше турбує", - заявив президент Білорусі.

У той же час Лукашенко відзначив, що "могло бути набагато гірше".

"І якщо вже відверто говорити, немає такої озлобленості щодо білорусів з боку українців. Немає цього зіткнення народної думки і народів. Ось це найголовніше. Це обнадіює. Це основа наших добрих відносин", - заявив президент Білорусі

Відзначається, що Лукашенко згадав і про часи президентства Ющенка сказавши, що "це були не гірші часи, особливо між нашими державами".

БЕЛТА не повідомляє, де пройшла зустріч президентів, але білоруська служба "Радіо Свобода" зазначає, що судячи з фото і відсутності повідомлень про поїздку Лукашенка, зустріч проходила в Мінську.

 

2 жовтня Леонід Кучма попрощався у Білорусі з учасниками мінських переговорів.

3 жовтня представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко повідомила, що новий представник на переговорах щодо Донбасу, замість Леоніда Кучми, орієнтовно буде призначений за два тижні.

Кучма відзначав, що вважає недоцільним переносити майданчик переговорів Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі з Мінська в нейтральну країну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: