Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна в Мінську пропонує обмін "3 на 3" й питає про долю ще 13 полонених

Середа, 30 січня 2019, 16:15

Україна пропонує звільнити трьох росіян, засуджених за злочини на Донбасі, в обмін на своїх бійців Сергія Глондаря, Богдана Пантюшенка й Олександра Корінькова.

Про це йшлося на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську 30 січня, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко у Facebook.

"Ми висунули ще одну вимогу: звільнити 3 наших військових, яких бойовики утримують ще з часів трагедії Дебальцева. В страшні роковини порушення Росією мінських угод і розстрілу та захоплення Дебальцева, ми звернулися з ініціативою, що готові передати трьох росіян, засуджених за злочини на Донбасі, в обмін на героїв – С. Глондаря, Б. Пантюшенка, О. Корінькова, 4 роки утримуваних в Донецьку", – написала вона.

"Реакції 0. Росія заявила, що чекає зміни влади в Україні, й що їм віддадуть тоді і засуджених росіян, і всі внші хотєлки просто так", – заявила Геращенко.

Командира танку Богдана Пантюшенка ("Броню") взяли в заручники зі ще двома бійцями 18 січня 2015 року під час операції поблизу селища Спартак і Донецького аеропорту, а спецпризначенці Сергій Глондар та Олександр Коріньков потрапили полон 16 лютого 2015 року, потрапивши в "Дебальцевський котел".

Геращенко зазначила, що українська сторона підняла ще одне питання: "В нас є всі підстави остерігатися, що деякі наші заручники могли бути закатовані в тюрмах окупованих територій".

"Ми надали ОБСЄ інформацію про 13 громадян, яких ОРДЛО протягом цих років включали в списки на обмін, але потім з незрозумілих причин їхні прізвища зникли зі списків тих, кого підтверджують і утримують. Ми вимагаємо повної інформація про долі цих людей. Так само, як і про долі більше 70 українців, утримання яких від нас приховують", – повідомила Геращенко .

За її словами, представник України у ТКГ Євген Марчук "гостро поставив питання негайного звільнення і заклик до ОБСЄ та МКЧХ відвідати тюрми на окупованих територіях і шукати там наших людей".

Геращенко також обурилася, що координатори ОБСЄ "підіграють" деструктивній позиції Росії, яка відмовляються обговорювати передачу росіян в обмін на українських політв‘язнів Кремля

"Як на мене, замість публікувати дивакуваті і малореалістичні "мирні плани", краще б доклали більше зусиль, аби витягти бодай одного заручника, перестали боятися Кремль і вголос би звернулися до РФ з пропозицією посередництва в процесі звільнення російського криміналітету – (в обмін) на політв‘язнів" – написала вона.  

На думку Геращенко, щоб примусити РФ віддати українських бранців потрібні не нові "мирні плани", а нові жорсткі санкції.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: