Екс-глава НАТО: Білорусі загрожує війна і анексія

Середа, 20 лютого 2019, 15:11
Екс-глава НАТО: Білорусі загрожує війна і анексія

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен впевнений, що в планах Росії приєднати Білорусь і впритул наблизиться до кордонів Західної Європи.

Про це він заявив в інтерв'ю LIGA.net.

"Ключовий ризик - це повторення в Білорусі українського сценарію з війною і анексією. На цю країну чекає такий сценарій, якщо вона не почне реформуватися", - сказав Расмуссен.

Він порадив білорусам почати реформи, які ведуть до демократії і свободи, "щоб уберегтися від агресії росіян".

"Тільки ці речі створять захист від російської агресії", - підкреслив колишній генсек Альянсу.

За словами Расмуссена, він добре пам'ятає заяви російського президента Володимира Путіна про те, що Білорусь треба включити до "великої російської держави", і це дуже схоже на незаконну анексію українського Криму.

"І я б хотів, щоб Білорусь отримувала більше допомоги від Заходу. Але нам потрібно бачити переорієнтацію Білорусі на свободу і демократію", - зазначив він.

При цьому екс-глава НАТО усвідомлює, що президент Білорусі Олександр Лукашенко не хоче реформувати країну і рухатися на Захід.

"Так, він не хоче. Але також Лукашенко не бажає жити під гнітом Путіна. Йому потрібно вибрати: або реформи, або постійний гніт росіян", - резюмував Расмуссен.

Нагадаємо:

  • 19 грудня президент Росії Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави, до якої входять РФ і Білорусь.
  • Після цього голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
  • Потім прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії і Білорусі.
  • На Заході вважають, що Путін, якому при владі залишилося не більше 5 років, шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: