Прем’єр прийшов на погоджувальну раду лобіювати земельні законопроєкти

Понеділок, 11 листопада 2019, 10:42

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук закликає Верховну Раду розглянути в останні пленарні тижні 2019 року розглянути важливі для врегулювання земельних відносин законопроєкти.

Джерело: засідання погоджувальної Ради 11 листопада

Пряма мова Гончарука: "У нас залишилися три тижні робочих на яких Верховна Рада може ухвалювати закони, тому я прийняв рішення, що сьогодні важливо наголосити на пріоритетах, які уряд просив би Верховну Раду також вважати пріоритетними.

У нас є пакет законопроєктів, що врегульовують земельні відносини. Навіть якщо абстрагуватися від розгляду законопроєкту про скасування мораторію і ринок землі у нас є як мінімум ще 4 законопроєкти, які важливо розглянути.

Це дерегуляція в земельних відносинах -  № 2194, це система прозорих електронних аукціонів щодо прав землю і самих земельних ділянок - № 2195. Вони ніяк самі по собі ринок не відкривають, але є важливими складовими, щоб ринок землі, якщо і коли ринок буде запущений, він відбувався цивілізовано.

Також важливий, на нашу думку, законопроєкт №0858 він врегульовує певні відносини й вдосконалює процедури щодо протидії рейдерству у сферах земельних питань. І надважливий законопроєкт №2370 про національну інфраструктуру геопросторових даних".

Деталі: Крім того Рада має розглянути у другому читанні проєкт закону про бюджет країни на 2020 рік. Спікер сподівається, що парламент буде розглядати бюджет у четвер.

Представник президента в Раді Руслан Стефанчук закликав ВР пришвидшити роботу над проєктами закону щодо покарання за незаконний видобуток бурштину. Також Стефанчук говорив про низку законопроєктів щодо народовладдя.

Передісторія:

  • Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства опублікувало для обговорення законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, яким з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  • Можливість купувати землю буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та держави. Законопроєктом передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. Концентрація землі у власності визначена на рівні 15% області та 0,5% країни. Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Читайте також: Ринок землі Зеленського. Яким він буде

Альона Мазуренко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: