Поліціянт загубив на п’янці пістолет і збрехав про крадіжку: його вже звільняли за п’яне водіння

Четвер, 4 червня 2020, 22:12

Колишній співробітник Нацполіції Києва отримав штраф за неправдиве повідомлення про злочин та введення правоохоронців в оману: чоловік загубив свій табельний пістолет і збрехав, що його вкрали.

Джерело: вирок Святошинського райсуду Києва від 1 червня

Деталі: Експоліцейський уклав угоду про визнання винуватості та отримав 8,5 тисяч гривень штрафу.

Пом’якшувальними обставинами було визнано його щире каяття, участь в АТО і відзнака президента за це.

Засуджений, Анатолій Коваленко, був співробітником органів внутрішніх справ з 2006 року. До 12 лютого 2020 року – працював старшим оперуповноваженим в особливо важливих справах. Він був працівником відділу протидії незаконному обігу зброї та вибухівки і розкриття злочинів, вчинених із їх застосуванням.

31 січня ввечері він приїхав у будівлю Головного управління Нацполіції у Києві і, разом із працівниками міграційної служби, почав вживати алкоголь спершу у будівлі, потім – за її межами.

Повернувшись додому, чоловік виявив пропажу свого табельного пістолета Макарова з набоями до нього. Коваленко вирішив збрехати про події тієї ночі, щоб уникнути відповідальності за втрату зброї.

За день він подзвонив на "102" і повідомив у чергову частину поліції, що невідома особа викрала з його автівки сумку, в якій був пістолет та інші особисті речі.

Поліція почала розслідувати "крадіжку". На місце, де це нібито сталось, направляли слідчо-оперативну групу, криміналістичну лабораторію, кінологів, наряди патрульної поліції та полку патрульної поліції особливого призначення.

Свою неправдиву версію про "крадіжку" Коваленко також повторив слідчо-оперативній групі, а під час допиту – слідчому, який вів справу.

Як свідчить реєстр судових рішень, у ході розслідування "крадіжки", поліція отримувала доступ до даних оператора стосовно абонентів, які в момент "злочину" знаходились на місці, де його нібито вчинили. Розслідування тривало щонайменше до середини березня.

30 квітня Коваленко і прокурор уклали угоду, за якою експоліцейський визнав свою провину.

Статті, які інкримінували чоловіку, передбачають покарання у вигляді виправних робіт, або арешту, або обмеження волі, або позбавлення волі. Але, врахувавши пом’якшувальні обставини, сторони дійшли згоди до штрафу.

Згідно з даними судового реєстру, до початку 2017 року Анатолій Коваленко працював у відділі розкриття незаконних заволодінь транспортними засобами.

У кінці 2016 року його спіймали в Миколаєві нетверезим за кермом. Після цього поліцейський ще й повідомив своїм колегам неправдиву адресу проживання.

Суд тоді не зміг покарати поліцейського за п’яне водіння через те, що справу передали до суду занадто пізно і спливли терміни притягнення до відповідальності.

Однак у березні 2017 року керівництво звільнило Коваленка за цей випадок, визнавши його дисциплінарним проступком.

Сам Коваленко не заперечував, що перепарковував автівку в стані сп’яніння, але стверджував, що "вчинене ним правопорушення було необхідним для забезпечення проведення оперативно-розшукових заходів та недопущення їх зриву".

Чоловік оскаржив своє звільнення у суді і виграв справу: його поновили на роботі з відшкодуванням 34,8 тисяч гривень зарплати.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: