Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Науседа: саміт НАТО має схвалити "особливе" запрошення для України

Вівторок, 11 липня 2023, 12:30

Президент Литви Гітанас Науседа бачить готовність лідерів НАТО на схвалення рішення, де буде згадка про певне "запрошення" для України.

Про це він заявив у спілкуванні з журналістами на саміті НАТО, повідомляє з Вільнюса кореспондент "Європейської правди"

На запитання про те, чи буде у рішенні Альянсу слово "запрошення", Науседа відповів позитивним прогнозом, однак наголосив, що ця згадка буде особливою.

Реклама:

"Я думаю, що буде запрошення (у рішенні Альянсу щодо України) – але запрошення рухатися вперед, а не просто відкривати двері для вступу до НАТО просто зараз, бо тоді у нас буде дискусія про активацію статті 5", – заявив він.

Як відомо, стаття 5 Договору НАТО про спільну оборону активується у разі завершення процедури вступу України до Альянсу. Київ також погоджується, що процедура вступу не буде завершена, доки триває збройне протистояння з РФ.

Гітанас Науседа наголосив, що для Литви важливо не повторити формулу про "відкриті двері, яку вважають застарілою та провальною. "Але буде дуже чіткий сигнал, що ми не повторюємо формулу Бухарестського саміту",  – заявив він, нагадавши зокрема, що Альянс погодився на швидкий вступ України без ПДЧ.

ВІДЕО ДНЯ

Про очікувані рішення щодо України читайте у статті "Зелене світло Швеції, жовте – Україні: Саміт НАТО готує історичні рішення для вступу нових членів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування