Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після звільнення Криму Україна може покарати близько 10 тисяч колаборантів – Ташева

Неділя, 16 липня 2023, 17:48
Після звільнення Криму Україна може покарати близько 10 тисяч колаборантів – Ташева
Таміла Ташева, фото з її Facebook

Після деокупації Криму Україна може притягнути до відповідальності близько 10 тисяч колаборантів, які співпрацювали з російською владою, але не каратиме тих, кого вважає "жертвами" окупації.

Джерело: постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева в інтерв’ю Newsweek

Деталі: Ташева припустила, що багато колаборантів втечуть із Криму до того, як туди зайдуть Сили оборони.

Водночас, за її словами, Україна вже веде комунікацію з різними відомствами та своїми громадянами в Криму, закликаючи їх по можливості виїхати з півострова, щоб не співпрацювати з окупантами.

Пряма мова: "Але якщо ви залишаєтеся і берете участь у незаконній окупації та воєнних злочинах, скоєних росіянами, ви будете притягнуті до відповідальності. Це буде непростий процес, тому ми вже розробляємо правову базу для майбутніх судових процесів, включаючи люстрацію колишніх чиновників – громадян України, які співпрацювали з окупаційними адміністраціями...

Їм буде заборонено займати державні або офіційні посади протягом декількох років, як мінімум.

Багато хто буде притягнутий до відповідальності, але це не будуть мільйони чи навіть сотні тисяч. Це буде, можливо, 10 000".

Більше деталей: При цьому Ташева зазначила, що громадяни України, які опинилися в окупації і не співпрацювали з росіянами, будуть вважатися жертвами окупації, і Україна зробить усе, щоб захистити їхні права.

"І можуть бути пом'якшувальні обставини – багато з них стали жертвами російської пропаганди, залякувань і погроз, російської правової системи, і навіть російської культури і мови. Все це потрібно брати до уваги", – додала вона.

При цьому, за словами Ташевої, питання амністії не може всерйоз обговорюватися, поки триває "гаряча фаза" війни.

"Існує величезний запит на правосуддя щодо тих, хто керував або брав участь у переслідуванні цивільних осіб, хто вбивав і грабував наші міста, хто нападав на меншини, такі як кримські татари, і ми повинні задовольнити цей запит", – сказала вона.

Читайте також колонки Ташевої на УП:

5 найрозповсюдженіших страхів кримчан щодо деокупації: розвінчуємо російські міфи

Кого в Криму мають покарати за колабораціонізм

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування