Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді пропонують відновити фінансове звітування партій

Вівторок, 18 липня 2023, 16:39
У Раді пропонують відновити фінансове звітування партій
фото: "СН"

Народні депутати зареєстрували у Раді законопроєкт № 9419-1, який передбачає поновлення обов’язку партій подавати фінансові звіти, в тому числі за минулі роки.

Джерело: громадський рух "ЧЕСНО"

Деталі: Ініціатором законопроєкту виступив віцеспікер Олександр Корнієнко, а також "слуги народу" Давид Арахамія, Олена Шуляк, голова фракції "Голосу" Олександра Устінова та низка інших нардепів.

Серед них є представники трьох партій, що отримують державне фінансування – "Слуги народу", "Батьківщини" та "Європейської солідарності".

Нардепи пропонують, аби протягом 90 днів із дня набуття законом чинності ці партії подали до НАЗК звіти за періоди дії карантинних обмежень та воєнного стану.

Для партій, що не мають держфінансування, строк складає 120 днів.

Для перевірки НАЗК відводиться 60 днів, ще на 60 днів відтерміновується вступ у дію відповідних положень.

Тобто на подання перших звітів можна очікувати до п’яти місяців.

Корнієнко переконаний, що цей законопроєкт має всі шанси успішно пройти комітет і потрапити до зали парламенту. Тобто Рада може відновити звітування партій уже цього року.

Крім того, пропонується вже з наступних парламентських виборів зменшити поріг для отримання права на держфінансування з 5% голосів до 3%.

Також партіям можуть надати можливість отримувати пасивний дохід від депозитів, в тому числі за рахунок держфінансування.

Також законопроєкт № 9419-1 врегульовує звітування партіями, які втратили частину необхідної документації внаслідок бойових дій.

За наявності документального підтвердження цього партії звільнятимуть від відповідальності за неповне подання інформації. Партії зможуть на власний розсуд подати квартальні або річні звіти.

Громадський рух підкреслює, що важливими є строки перевірки звітів. Адже партіям треба буде подати великий обсяг інформації, а відведення на перевірку всього 60 днів створює ризик того, що вона буде формальною.

Законопроєкт є альтернативним до розробленої НАЗК та внесеної прем'єром Денисом Шмигалем ініціативи №9419, яка серед іншого пропонує зменшення розмірів держфінансування.

Обидва законопроєкти наразі на етапі розгляду комітетом з питань правової політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...