Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міноборони дало "Львівському арсеналу" 1,4 млрд на міни, але не отримало жодної

П'ятниця, 21 липня 2023, 12:02
Міноборони дало Львівському арсеналу 1,4 млрд на міни, але не отримало жодної
Фото ілюстративне з Facebook Генштабу ЗСУ

Фірма "Львівський арсенал" отримала від Міноборони 1,4 мільярда гривень на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм, але давно прострочила контракт і не передала ЗСУ жодної міни.

Джерело: стаття "Української правди" "Порожній "Львівський арсенал". Як ЗСУ за 1,5 мільярда не отримали жодної міни"

Деталі: Міноборони уклало контракт з із маловідомою фірмою "Львівський арсенал" 11 листопада 2022 року. Через кілька днів після цього міністр оборони Олексій Резніков дав дозвіл на проведення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди.

Реклама:

Компанія заявляла, що має експортну ліцензію в одній із країн Європейського Союзу. Незадовго до підписання контракту з МУО Кабмін вніс "Львівський арсенал" в офіційний перелік так званих спецімпортерів зброї.

Поставки мали розпочатись уже в грудні 2022 року і повністю закінчитись до кінця лютого 2023 року, але станом на кінець липня жодної міни за передплаченим контрактом Міноборони не отримало.

Коли була зірвана перша поставка у грудні 2022 року, Міноборони раптом з’ясувало, що "Львівський арсенал" мав експортну ліцензію від фірми-постачальника з однієї країни ЄС, але самих мін у цій країні не було. Вони нібито лежали на складах у третій країні. Але ні "Арсенал", ні його контрагент не отримали експортних ліцензій у цієї третьої країни до того, як взяли гроші Міноборони.

ВІДЕО ДНЯ

"Львівський арсенал" вивів своєму постачальнику понад 400 мільйонів гривень.

Підписант угоди Лієв заявив, що "Львівський арсенал" насправді надав експортну ліцензію з країни-постачальника, але, мовляв, найчастіше постачання організовується через посередників, і в таких умовах Міноборони важко проконтролювати отримання експортних документів з країни-виробника. 

"У таких виплатах МОУ може, по-перше, контролювати наявність експортних документів з країни-експортера. А це була цивілізована країна ЄС, що є партнером України. І, по-друге, договори укладають лише з компаніями, що визначені КМУ як такі, що мають право на таку діяльність", − пояснив УП Лієв.

Співрозмовники УП у Кабміні не змогли пояснити, як маловідома фірма так швидко восени 2022 року отримала статус спецімпортера.

Зазначається, що наразі Міноборони домоглося арешту грошей на рахунках "Арсеналу", хоча рішення у судовому реєстрі ще не опубліковане.

За даними УП, фірма переказала своєму європейському контрагенту лише частину грошей − тож майже мільярд гривень досі залишається в Україні та заблокований на рахунках. Це дає інструменти, щоб ці кошти не були втрачені остаточно, як у десятках інших скандальних контрактів.

Поліція за цим фактом розслідує провадження за частиною 5 статті 191 ККУ (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах).

Водночас "Львівський арсенал" нещодавно повідомив, що нарешті отримав експортні ліцензії і почне поставки за своїм контрактом. 

Але наразі незрозуміло, як можна знімати арешт з рахунків і як давати дозвіл на виведення грошей, бо довіри до цієї фірми мало.

Для довідки: "Львівський арсенал" зареєстрований на вулиці Праці, 1 у Києві. І до осені 2022 року не фігурував серед крупних постачальників озброєнь.

Єдиний раз до нинішньої ситуації компанія з'являлась у публічному просторі, коли зірвала контракт із головним виробником стрілецької зброї для МВС, підприємством "Форт", і кілька років судилась за 5 мільйонів гривень. 

Засновник "Львівського арсеналу" – Юрій Збітнєв, який у 1990 році став одним із наймолодших депутатів Верховної Ради ще УРСР. Він також брав участь у створенні СДПУ(о), але пізніше пішов із неї.

У 2009-му Збітнєв разом із ексначальником Головного управління військової розвідки та охоронцем Віктора Ющенка генералом Олександром Скипальським вимагали від Ющенка перенести вибори президента, бо обидва головні кандидати Янукович і Тимошенко, на їхню думку, загрожували руху в ЄС.  

Під час Революції гідності Збітнєв брав участь у захопленні КМДА, а після перемоги Майдану його дружина, київська журналістка Рена Назарова, стала депутаткою Київради від партії "УДАР" Віталія Кличка.

Зараз Назарова працює в Офісі президента Володимира Зеленського.

УП з’ясувала, що Назарова і Збітнєв розлучились кілька років тому.

Усі прохання про коментарі Збітнєв і Назарова проігнорували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецмародери. Як імпортери зброї вивели з країни мільярди гривень у розпал війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування