Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ: Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій

Середа, 25 жовтня 2023, 15:26
СБУ: Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій
фото СБУ

Служба безпеки України заявляє про викриття російських спецслужб на вербуванні українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України.

Джерело: пресслужби СБУ, поліції та прокуратури Житомирщини

Дослівно спецслужба: "За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби РФ намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

Реклама:

У результаті комплексних заходів СБУ нейтралізувала мережу провокаторів, яких агресор використовував "втемну".

До складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний Телеграм-канал.

На цьому інтернет-ресурсі його російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків до вчинення актів антисемітизму у їхніх населених пунктах.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідно до задуму спецслужб РФ ворожі провокації мали бути у вигляді нанесення образливих написів на пам’ятних місцях та здійснення там підривів з використанням саморобних вибухових пристроїв.

При цьому представники країни-агресора пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та "відеозвіти" провокацій.

Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби "розганяли" у закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України".

Деталі: Слідство встановило, що у Телеграм-каналі діяв спеціальний чат спільноти під назвою "Молодіжний націонал-соціалістичний батальйон". Його створив та адміністрував 14-річний житель міста Дніпра. До групи входили підлітки з різних областей.

Вони захоплювалися нацистською символікою, пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного режимів, поширювали матеріали такої тематики у соцмережі, спонукали до цього інших.

Так, 15-річний житель міста Радомишля з Житомирщини у серпні 2023 року, за схвалення спільноти, вчинив наругу над пам’ятниками декількох кладовищ. Він зобразив нацистські символи на  стелах, що вшановують борців проти нацизму в роки Другої світової війни.

5️ вересня до поліції надійшло повідомлення про те, що в нічний час було вчинено акт вандалізму на меморіальному комплексі "Пам’ятник розстріляним єврейським дітям під час Другої світової війни" та над братською могилою загиблих воїнів у цій війні. Фарбою на обелісках були зроблені малюнки у вигляді нацистської символіки та антисемітського напису.

 

Юнак заподіяв шкоди і 85-річній місцевій жительці, намалювавши фарбою на стіні її приватного будинку символи та напис, що вказували на її національність.

 
фото прокуратури

Усі руйнування молодик сфотографував та надав адміністратору чату для оприлюднення у соцмережі.

Правоохоронці встановили й інших учасників онлайн-спільноти віком від 13 до 17 років. Слідчі ГУ Нацполіції Житомирської області спільно зі співробітниками УСБУ регіону провели санкціоновані обшуки за місцями їх проживання.

За місцем проживання фігурантів (Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Львів, Радомишль) під час обшуків вилучено,  зокрема, балончик з фарбою, книги відповідної тематики, гаджети, якими користувалися підлітки для вчинення протиправних дій.

Досудове розслідування триває, встановлюється причетність інших осіб.

СБУ звертається до українців бути пильними і тримати на контролі коло зацікавлень вподобання своїх дітей, щоб запобігати впливу на них ворожих спецслужб. Також просять не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: