Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

16% жителів прифронтових регіонів читають новини з російських джерел − КМІС

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 10:32
16% жителів прифронтових регіонів читають новини з російських джерел − КМІС
Фото ілюстративне з pixabay.com

78% жителів прифронтових регіонів на щоденній основні споживають новини, з них 6% опитаних щодня читають новини з російських джерел.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 7-12 серпня серед мешканців 10 прифронтових регіонів на замовлення проєкту "Трансформація комунікацій в Україні", який є програмою USAID, що реалізується Кімонікс Інтернешнл в Україні

Дослівно КМІС: "78% респондентів на щоденній основні споживають новини. Ще 12% споживають досить регулярно (3-4 рази на тиждень). Лише 10% споживають новини 1-2 рази на тиждень чи рідше.

Реклама:

Для 97% респондентів досить або дуже важливо стежити за новинами про події в Україні (зокрема, для 67% це дуже важливо)". 

 
Інфографіка КМІС

Деталі: Абсолютна більшість респондентів насамперед отримують новини з національних (54% отримують щодня) та місцевих (59%) джерел. Із загалом міжнародних джерел 28% отримують на щоденній основі новини плюс 37% отримують щотижня. 

 
Інфографіка КМІС

Водночас 16% респондентів повідомили, що на щотижневій чи щоденній основі отримують новини з російських джерел, зокрема 6% щодня користуються російськими джерелами. Серед цих респонденті, які щодня/щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% – провладними, 21% – опозиційними.  

ВІДЕО ДНЯ
 
Інфографіка КМІС

Основними мотивами читання російських джерел інформації опитувані назвали зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в Росії (14%), проросійські настрої (11%), бажання бути поінформованим про події в Росії через важливість для України (11%), розуміння бачення подій росіянами (10%).

Найбільше опитаних цікавлять місцеві новини (25% зараховують цю тему до однієї з трьох найбільш цікавих для себе) і загальноукраїнські новини (25%). Далі йдуть економіка країни (19%), міжнародні новини (крім Росії) − (19%), соціальні проблеми (15%), науково-пізнавальні/освітні програми (15%) і здоров’я (15%).

Щодо новин, які опитані хотіли би отримувати більше, то 57% назвали інформацію про хід війни. Далі йдуть інформація про наявні програми держпідтримки для громадян (39%), про доступні в громаді послуги (36%) і плани відбудови (33%).

Соціологи кажуть, що 65% респондентів віддають перевагу отриманню новин у форматі відео, причому переважно мова йде про відео до 15 хвилин. Також 53% віддають перевагу коротким інформаційним повідомленням. Обирають зображення 25%, а довгі статті готові читати лише 6%. Формат подкастів чи радіо приваблює 7%. 

 
Інфографіка КМІС

Дослідження тривало 7-12 серпня. Методом онлайн інтерв’ю опитали 1000 дорослих мешканців прифронтових регіонів. 

За звичайних обставин статистична похибка загальної вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту і особливостей застосованого методу дослідження) не перевищувала 3,1%.

Водночас соціологи кажуть, що за умов війни можуть виникати додаткові систематичні відхилення вибірки, зумовлені наслідками російської агресії. Також потрібно враховувати особливості використаного методу (онлайн-інтерв'ю).

Дослідження було підтримано американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:57
У Криму пролунали вибухи. Міст перекритий
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
Усі новини...