Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кіпрські компанії попалися на приховуванні росактивів: влада країни обіцяє посилити контроль

Вівторок, 14 листопада 2023, 20:21
Кіпрські компанії попалися на приховуванні росактивів: влада країни обіцяє посилити контроль
офіс компанії PwC, яка підозрюється в махінаціях. фото: PwC

Велике розслідування консорціуму журналістів виявило роль кіпрських компаній у приховуванні сотень мільйонів доларів, пов’язаних російськими олігархами. Влада Кіпру пообіцяла посилити контроль над рухом капіталу.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на The Guardian, який є одним зі співавторів розслідування

Деталі: Спільне розслідування Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань, який об’єднує розслідувачів із різних країн світу, й німецької компанії Paper Trail Media, стосується Cyprus Confidential – сховища з 3,6 мільйона файлів від анонімного джерела про діяльність кіпрського підрозділу відомої консалтингової компанії PwC.

Реклама:

Із документів випливає, що PwC Cyprus використовувала непрозорі офшорні структури для переховування активів росіян, які потрапили під санкції Заходу та України, починаючи з 2014 року. У документах фігурують понад 60 найбагатших росіян і щонайменше 71 клієнт, який потрапив під санкції з лютого 2022 року.

Серед іншого, в розслідуванні йдеться про те, що PwC Cyprus із іншими консалтинговими фірмами допомогли одному з найвпливовіших олігархів Росії Алексєю Мордашову передати його частку в найбільшому європейському туроператорі Tui вартістю мільярд фунтів стерлінгів на пов’язану з ним особу в день, коли він потрапив під санкції ЄС.

Кіпрські компанії також допомогли здійснити офшорні платежі на десятки мільйонів євро російському олігарху Роману Абрамовичу, ймовірно, в порушення правил бухгалтерського обліку. Деякі з них пов’язані з періодом, коли Абрамович володів футбольним клубом "Челсі".

ВІДЕО ДНЯ

У відповідь на запит Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань уряд Кіпру заявив, що отримує технічну підтримку від уряду Британії для створення підрозділу з відстеження виконання санкцій ЄС, який має запрацювати наступного року.

Крім того, до кінця листопада Кіпр планує представити звіт про те, як його влада розслідує фінансові злочини, пов’язані з ухилянням від західних санкцій.

Міністерство фінансів Кіпру окремо заявило, що розпочало кримінальне розслідування за фактом однієї з розкритих розслідувачами транзакцій – передання частки росолігарха Мордашову в туроператорі Tui. Представники Мордашова і PwC Cyprus заявили, що їм нічого не відомо про кримінальне розслідування.

Нагадаємо: Новий президент Кіпру Нікос Христодулідіс, який змінив Нікоса Анастасіадіса на посаді в лютому, майже одразу заговорив про необхідність боротьби з порушеннями санкцій, якщо Кіпр хоче зберегти довіру до себе як до бізнес-центру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:05
Президент Румунії готовий обговорити відправку системи Patriot в Україну
00:32
оновлюєтьсяРосіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
Усі новини...
Реклама: