Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий голова МЗС Британії Кемерон приїхав до Києва й поговорив із Зеленським

Четвер, 16 листопада 2023, 10:25
Новий голова МЗС Британії Кемерон приїхав до Києва й поговорив із Зеленським
Володимир Зеленський і Девід Кемерон, фото ОПУ - president.gov.ua

Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон перший робочий візит за кордон на своїй посаді здійснив в Україну.

Джерело: президент України Володимир Зеленський у соцмережах, Офіс президента України, які цитує "Європейська правда"

Пряма мова Зеленського: "Перший робочий візит на новій посаді Девід Камерон, державний секретар у закордонних справах, справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії, здійснив в Україну".

Реклама:

Деталі: Зеленський повідомив, що обговорив із новим очільником британської дипломатії зброю для фронту, посилення ППО, "захист наших людей і критичної інфраструктури".

ВІДЕО ДНЯ

На зустрічі Зеленський наголосив, що зараз світ не так сильно сфокусований на ситуації в Україні, а "розділення фокуса не допомагає". 

Він подякував Британії за те, що вона "завжди підтримує Україну".

Пряма мова Кемерона: "Я хотів би, щоб мій перший візит був саме до вас. Особисто я захоплююся силою і рішучістю українського народу. 

І своїм візитом я хочу сказати, що ми продовжимо надавати вам моральну підтримку, дипломатичну підтримку, економічну підтримку і насамперед – військову підтримку, якої ви потребуєте. Не лише цього року, а й наступного року, і стільки, скільки буде потрібно".

Деталі: Британський міністр додав, у нього були "деякі розбіжності" з експрем’єром Борисом Джонсоном, але його підтримка України – "це найкраща річ".

Кемерон запевнив, що Британія працюватиме над тим, аби зберегти увагу до України.

В Офісі президента України окремо повідомили, що на зустрічі було обговорено безпекову ситуацію в Чорному морі та подальшу роботу альтернативного "зернового коридору". 

Співрозмовники скоординували позиції щодо реалізації спільних багатосторонніх і двосторонніх ініціатив, зокрема в контексті просування Української формули миру та напрацювання безпекових гарантій у розвиток ухваленої "Групою семи" на Вільнюському саміті НАТО Спільної декларації про підтримку України.

Окрему увагу приділили питанням євроатлантичної інтеграції й підтримки Великою Британією поступу України до членства в НАТО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також провів зустріч із британським колегою Девідом Кемероном.

Передісторія:

  • 13 листопада Лондон оголосив про зміни у складі уряду. Зокрема, колишній британський прем'єр-міністр Девід Кемерон очолив МЗС, а його попередник на цій посаді Джеймс Клеверлі перейшов у Міністерство внутрішніх справ замість Суелли Браверман, що відзначилась останнім часом суперечливими заявами.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба долучився до європейських колег, які привітали колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона з призначенням на посаду голови британського МЗС.

Читайте також: Прем’єр закордонних справ: Британія змінює міністрів та повертає до влади Девіда Кемерона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування