Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литва буде перераховувати штрафи за недотримання санкцій на відновлення України – ЗМІ

Понеділок, 20 листопада 2023, 06:30
Литва буде перераховувати штрафи за недотримання санкцій на відновлення України – ЗМІ
прапор Литви, фото: GETTY IMAGES

Штрафи за недотримання міжнародних та національних санкцій будуть Литва буде перераховувати до Фонду співробітництва з метою розвитку для відновлення України.

Джерело: LRT

Деталі: Видання зазначає, що це передбачає поправка до закону "Про співпрацю з метою розвитку та гуманітарну допомогу", яку підтримали 99 депутатів Сейму.

Реклама:

Згідно з ухваленою поправкою, до Фонду надходитимуть кошти від штрафів та конфіскованих активів у разі невиконання міжнародних або національних санкцій.

Поправка також уточнює, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку виключно заходів, пов'язаних з реконструкцією та відновленням України після російської агресії.

Ця поправка діятиме протягом десяти років, до січня 2034 року.

ВІДЕО ДНЯ

"Мета полягає в тому, щоб Литва зробила спільний внесок у відновлення України і продемонструвала свою тверду прихильність підтримці України перед обличчям російської агресії", – заявила заступник міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене, представляючи проєкт у Сеймі.

За її словами, Литва вживатиме заходів для сприяння відновленню України самостійно, не чекаючи на рішення Європейського Союзу або на міжнародному рівні.

Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення міжнародних санкцій або обмежувальних заходів, запроваджених литовським законодавством, карається штрафом у розмірі від 200 до 6000 євро.

Ця поправка була ініційована Міністерством закордонних справ.

"Такий крок продемонстрував би тверду позицію Литви щодо надання підтримки Україні, яка страждає від російської агресії, і сприяв би зусиллям міжнародної спільноти щодо забезпечення фундаментального принципу, згідно з яким агресор повинен відшкодувати завдані ним збитки", - йдеться в супровідному листі проекту.

За даними МЗС, збитки, завдані Росією в Україні, оцінюються в 700 мільярдів євро.

Європейський Союз запровадив санкції проти 1 473 російських і білоруських громадян та 207 юридичних осіб.

Ці санкції призвели до замороження активів на суму 215 мільярдів євро в країнах-членах ЄС, а також до іммобілізації активів Центрального банку Росії на суму близько 300 мільярдів євро в ЄС та країнах G-7.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: