Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У 60 справах щодо Євромайдану може спливти термін давності без вироку – ОГП 

Понеділок, 20 листопада 2023, 11:20

У близько 60 справах, які стосуються Революції Гідності, є ризик закінчення строків давності до винесення вироку фігурантами. Але це не стосується колишнього президента та членів його команди. 

Джерело: Олексій Донський, який в Офісі генпрокурора керує Департаментом організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, – у телемарафоні

Деталі: Напередодні 10-ї річниці початку Євромайдану Донський зазначив, що цього року до суду скерована справа стосовно колишнього керівництва України. Вона налічує понад 1800 томів.

Реклама:

В Офісі генпрокурора сподіваються, що незабаром розпочнеться підготовче судове засідання, але коли буде винесено вирок – не знають.

Загалом у судах розглядається 150 справ відносно близько 300 осіб. На досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ. 

Основна проблема – встигнути отримати вироки у тих справах, де строки закінчуються, сказав Донський. 

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова: "Таких справ (у яких спливають терміни давності) – близько 60. Це не стосується, наприклад, справ відносно осіб, які переховуються від слідства, бо там термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривається. 

Це так само не стосується справ про особливо тяжкі злочини, в тому числі тих, за які передбачені покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Тобто по цих справах ризику немає. 

Йдеться про справи щодо тяжких злочинів, де встановлені особи, де справи впродовж тривалого часу розглядаються в судах. Таких справ близько 60-ти. Ми за цей рік частину вироків отримали, але нам вкрай важливо було б, щоб ці справи розглядалися в розумні строки і щоб вони закінчилися вироками".

Деталі: За словами Донського, нехай це буде виправдальний чи звинувачувальний вирок, але вирок, тобто юридично значиме рішення у справі, а не закінчення за строками давності, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, але "вироку немає, тобто юридичної оцінки дій також немає".

Представник Офісу генпрокурора зазначив, що реальні вироки могли б бути винесені раніше, якби було раніше внесено зміни у спеціальні процедури. 

Нагадаємо: 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан, бо команда Віктора Януковича відмовилася від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 

Після розгону молоді 30 листопада акції протесту переросли в Революцію Гідності з подальшим силовим протистоянням. Вона завершилася розстрілом понад сотні протестувальників у центрі Києва в лютому 2014 року, втечею Януковича до Росії через Крим і зміною влади в Києві. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: