Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Країни Балтії разом з Україною бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через участь Росії

Вівторок, 28 листопада 2023, 16:29
Країни Балтії разом з Україною бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через участь Росії
Фото: Getty Images

Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії заявили, що разом з Україною бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ в Скоп'є цього тижня у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергєя Лаврова.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на спільну заяву міністрів закордонних справ країн Балтії – Латвії Кріш'яніса Каріньша, Литви Габріелюса Ландсбергіса та Естонії Маргуса Тсахкна

Дослівно: "Агресивна війна та звірства РФ проти її суверенного та мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, включаючи Статут ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи".

Реклама:

Деталі: Вони підкреслили, що присутність Лаврова ризикує легітимізувати агресора Росію як законного члена спільноти вільних націй, применшити жорстокі злочини, які скоює Росія, та примиритися з кричущим порушенням і неповагою Росії до основоположних принципів і зобов'язань ОБСЄ.

У заяві йдеться, що ОБСЄ спочатку була створена для розбудови європейської безпеки, запобігання конфліктам та збереження миру, тоді як Росія своїми незаконними та жорстокими діями знову й знову доводить, що вона не є партнером Європи у сфері безпеки.

"Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від Росії і проти Росії, а не разом з нею", – заявили вони.

ВІДЕО ДНЯ

Як зазначив Тсахкна, Росія скористається цією можливістю для поширення своєї пропаганди та підриву єдності Заходу.

Він наголосив, що Естонія не може сидіти за одним столом з агресором та нести відповідальність за наслідки, до яких може призвести присутність Лаврова, адже це суперечить європейським фундаментальним принципам.

"Річ у тім, що поки в Скоп'є проходить зустріч ОБСЄ, російська військова машина нападає на невинних українців та депортує дітей, не змигнувши оком. Місце Лаврова – у спеціальному трибуналі, а не за столом ОБСЄ", – підкреслив Тсахкна.

Передісторія:

  • У вівторок стало відомо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сєргєя Лаврова.
  • Минулого тижня Росія разом із Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії наступною головуючою країною в ОБСЄ у 2024 році. Москва ще з 2020-го неодноразово виступала проти такого призначення, посилаючись на те, що Естонія є членом НАТО.
  • На тлі спротиву РФ Мальта отримала пропозицію взяти на себе головування в ОБСЄ у 2024 році. Мальту розглядали як компромісний варіант, оскільки вона декларує нейтралітет, хоч і засудила російську агресію та, як член ЄС, приєдналась до санкцій проти Росії.
  • Минулого тижня уряд Північної Македонії дозволив проліт над своєю територією російського літака, що перевозитиме делегацію РФ для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ. Болгарія підтвердила, що для цього дозволила його проліт через свій повітряний простір – попри те, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну європейські країни закрили можливість перельотів для російських літаків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: