"Парасолька" НАТО це єдине, що зупинить Путіна" – експосадовець Пентагону

П'ятниця, 1 грудня 2023, 01:57
Парасолька НАТО це єдине, що зупинить Путіна – експосадовець Пентагону
фото ілюстративне Pixabay

Єдине, що президент Росії Володимир Путін "поважає і розуміє" – це стандарти п’ятої статті НАТО, яка вимагає від членів альянсу стати на захист свого союзника. 

Джерело: колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Європи та НАТО Ян Бжезінський, "Голос Америки"

Деталі: Тому, на його переконання, шлях України до членства в НАТО – це частина виграшної стратегії як для самої України, так і для всього альянсу.

Реклама:

На думку Бжезінського, "парасолька НАТО" могла б поширитись на території, підконтрольні українській владі навіть до повного звільнення окупованої частини України.

Передісторія: 

  • 28 листопада комісія з європейської та євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (РНП) на 2024 рік – документа, який визначає критерії відповідності України членству в НАТО.
  • Учасники цьогорічного саміту НАТО у Вільнюсі погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, "коли будуть досягнуті умови". Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма.
  • Як раніше говорив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, союзники в Північноатлантичному Альянсі в середу узгодять рекомендації щодо реформ, які потрібно здійснити Україні для готовності до членства у НАТО.

ВІДЕО ДНЯ
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: