У ЄС розповіли, як вдалося обійти вето Орбана: Він вийшов, коли голосували за Україну

Четвер, 14 грудня 2023, 20:26
У ЄС розповіли, як вдалося обійти вето Орбана: Він вийшов, коли голосували за Україну
віктор орбан. фото: Getty Images

Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана, що дозволило уникнути вето.

Джерело: високопосадовці інституцій ЄС, що спілкувалися на умовах анонімності, повідомляє кореспондент "Європейської правди"

Деталі: Кілька представників Євроради стверджують, що Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України.

Реклама:

"Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата", – пояснив один зі співрозмовників зі структур ЄС.

"Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати", – зауважив представник команди президента Євроради Шарля Мішеля.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів "за" та один "утримався".

ВІДЕО ДНЯ

Оновлено: Сам угорський прем’єр Віктор Орбан підтвердив, що утримався під час голосування за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, а свого ставлення до цього не змінив.

Він опублікував у Facebook відео, на якому вкотре повторив позицію Будапешта про те, що "Україна не готова до того, щоб ми почали з нею переговори про членство в ЄС".

"Рішення починати переговори з Україною за цих обставин – абсолютно безглузде, нераціональне і неправильне", – додав він.

Водночас, пояснив Орбан, після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягали на підтримці переговорів з Україною і вирішили "йти своїм шляхом".

"Угорщина не хоче брати участь у цьому дуже поганому рішенні", додав прем’єр Угорщини, тому утримався під час голосування.

Раніше Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Читайте також статтю про те, що Західні Балкани можуть перетворитися на основну проблему на шляху до ЄС після подолання Орбана

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: