Орбан заблокував бюджетні видатки Євросоюзу з €50 млрд для України

П'ятниця, 15 грудня 2023, 04:50
Орбан заблокував бюджетні видатки Євросоюзу з €50 млрд для України
Віктор Орбан, фото: Getty Images

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні.

Джерело: президент Європейської ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі, цитує "Європейська правда"

Деталі: Мішель підкреслив, що тематикою дискусії було не лише фінансування України. Лідерам ЄС запропонували для ухвалення "мегапакет", у який увійшло фінансування підтримки України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

Реклама:

Пряма мова: "Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення... Решта 26 лідерів погодилися на цей "мегапакет", включаючи одну Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших".

Деталі: Президент ЄвроРади у відповідь на запитання ЄвроПравди підтвердив припущення, що 27-м лідером, який не дав згоди, є прем’єр Угорщини Орбан. "Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія", – напівжартома прокоментував він.

Нагадаємо: Раніше Орбан обіцяв заблокувати також початок переговорів про вступ України до ЄС, але згодом дозволив ухвалити це рішення; у голосуванні щодо фінансових питань цього не сталося.

ВІДЕО ДНЯ

Утім, як підкреслив Мішель, "мегапакет" не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню. "Ми повернемося до цього питання на самому початку наступного року і спробуємо  отримати одностайність, щоби зробити можливим втілення цього мегапакету", – заявив президент ЄвроРади. За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

Як повідомляла ЄвроПравда саміт ЄС підтримав відкриття вступних переговорів з Україною і Молдовою, а також погодив 12-й пакет санкцій проти РФ.

Однак згодом у Орбана попередили про потребу ще 70 разів долати угорське вето для вступу України в ЄС.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: