Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія втратила три великих десантних кораблі в Чорному морі, залишилося ще 10

Четвер, 28 грудня 2023, 13:12
Росія втратила три великих десантних кораблі в Чорному морі, залишилося ще 10
Великий десантний корабель РФ проєкту 1171 "Тапир" - "Орск", фото з сайту Defense Express

Знищення українськими силами російського великого десантного корабля "Новочеркаськ" в окупованому Криму збільшило до трьох кількість втрачених Росією таких кораблів, однак у Чорному морі їх залишається ще десять.

Джерело: розвідка Міноборони Великої Британії, "Defense Express"

Деталі: Британська розвідка нагадує, що 25 грудня (у ніч на 26 грудня – УП) великий десантний корабель класу "Ропуха" ВМФ Росії "Новочеркаськ" був повністю знищений в результаті українського удару, коли перебував у порту Феодосії, на південному узбережжі окупованого Росією Криму.

Реклама:

"Дані з відкритих джерел свідчать про високу ймовірність того, що судно перевозило вибухонебезпечний вантаж, коли в нього влучили, що спричинило потужну вторинну детонацію", – йдеться в огляді.

Цей інцидент збільшив кількість втрачених Росією з моменту вторгнення великих десантних кораблів до трьох: "Саратов" затонув 24 березня 2022 року, а "Мінськ" був функціонально зруйнований у сухому доці 13 вересня 2023 року. Ще два судна, ймовірно, були пошкоджені.

Як зазначають британські аналітики, Росія, ймовірно, планувала використовувати свої сили на великих десантних кораблях для проведення значних десантних операцій під час вторгнення, тож подвоїла кількість цих кораблів у Чорному морі під час підготовки до війни.

ВІДЕО ДНЯ

"Із затягуванням війни кораблі все частіше використовуються для надання логістичної підтримки. Це важлива роль, оскільки вона посилює життєво важливе і відносно крихке автомобільне і залізничне сполучення Кримського мосту, що з'єднує Крим з Росією", – йдеться в огляді британської військової розвідки.

Водночас, українське видання "Defense Express" пише, що Збройні Сили України незворотно знищили вже три великих десантних кораблі РФ у Чорному та Азовському морі – і зі знищенням ВДК проєкту 775 "Новочеркаськ" в окупованій Феодосії кількість ворожих кораблів такого класу у Чорному морі скоротилася до десяти.

Крім "Новочеркаська", 13 вересня цього року був знищений "Минск" (проєкт 775, був приписаний до Балтійського флоту) у сухому доці Севастополя разом із підводним човном "Ростов-на-Дону", а 24 березня 2022 року у Бердянску був знищений ВДК "Саратов" (проєкт 1171). А уражений морським дроном у Новоросійську "Оленегорский горняк", хоч і отримав пробоїну 4 серпня цього року, залишився на плаву та потрапив у сухий док.

Ворог продовжує мати у строю два великі десантні кораблі проєкту 1171 "Тапир" ("Орск" і "Николай Фильченков"), сім ВДК проєкту 775 ("Цезарь Куников", "Ямал", "Азов", "Калининград", "Георгий Победоносец", "Королёв" і "Оленегорский горняк" із різних флотів РФ) і один корабель проєкту 11711 типу "Иван Грен" ("Петр Моргунов").

Загалом ідеться про 10 великих десантних кораблів РФ у Чорному морі. 

Згідно з супутниковими знімками, опублікованими фахівцем MT Anderson, в окупованому Севастополі 20 грудня перебувало загалом чотири ВДК проєкту 775, два з яких перебували в очікуванні ремонту.

Нагадаємо: У розвідці Естонії вважають, що удар по "Новочеркаську" знову посилить тиск на РФ.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що ураження російського десантного корабля "Новочеркаськ" у порту Феодосії спростовує твердження про нібито "глухий кут" у війні в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...