Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Одесит організував виїзд чоловіків до Молдови під виглядом відряджень – правоохоронці

Вівторок, 5 грудня 2023, 12:10
Одесит організував виїзд чоловіків до Молдови під виглядом відряджень – правоохоронці
В Одесі затримали чоловіка, який допомагав ухилянтам, - фото поліції

Затримано одесита й керівника агрофірми, які допомагали чоловікам виїжджати за кордон: їх працевлаштовували у стратегічно важливі приватні підприємства й фірми – і відправляли у закордонні "відрядження".

Джерело: Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції, Державна прикордонна служба України

Деталі: Одеські поліцейські встановили "схему", за допомогою якої щонайменше п'ятеро чоловіків безперешкодно перетнули кордон, та 48-річного одесита, який її організував.

Реклама:

Фігурант збирав пакет документів охочих виїхати за кордон, працевлаштовував їх до стратегічно важливих приватних підприємств та фірм. На підставі цього чоловіки отримували "бронь" – відповідні матеріали направлялися до ТЦК.

Надалі "клієнтів" відправляли у закордонне робоче "відрядження". Відтак вони отримували підстави для безперешкодного перетину державного кордону. 

Вартість фіктивного працевлаштування з подальшим виїздом за кордон становила 4500 доларів США.

ВІДЕО ДНЯ
Оборонне замовлення агрофірми давало змогу чоловікам уникнути мобілізації
Оборонне замовлення агрофірми давало змогу чоловікам уникнути мобілізації
Фото поліції

Організатора затримали під час отримання ним грошей (в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України). 

В Одесі затримали чоловіка, який фіктивно влаштовував чоловіків у стратегічно важливі фірми й оформлював їм виїзд
В Одесі затримали чоловіка, який фіктивно влаштовував чоловіків у стратегічно важливі фірми й оформлював їм виїзд
Фото ДПСУ

Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Підозрюваного взяли під варту із правом внесення понад 1 млн грн застави. 

Проводяться подальші заходи для встановлення повного кола осіб, причетних до злочинної схеми.

За даними прикордонників, це була міжрегіональна схема виїзду чоловіків призовного віку до Молдови під виглядом менеджерів зовнішньоекономічної діяльності.

Правоохоронці викрили її організатора й його поплічника. 

48-річний одесит залучив до організації нелегального виїзду чоловіків за кордон керівника агрофірми, який отримав оборонне замовлення та мав право на власний розсуд бронювати військовозобов’язаних працівників з-поміж штатних працівників компанії. 

Таким чином ділки фіктивно працевлаштовували на підприємство чоловіків призовного віку і "бронювали" їх на час мобілізації. 

Крім цього, вони отримували повний пакет документів для виїзду у службове відрядження до Молдови як менеджерів зовнішньоекономічної діяльності з фіктивною метою налагодження бізнес-контактів та розширення клієнтської бази.

Наразі організатора каналу затримано в порядку ст. 208 КПК, оголошено про підозру за ч.3 ст. 322 ККУ "Незаконне переправлення через державний кордон України".

Протиправну діяльність спільно викрили прикордонники Одеського загону, співробітники Військової контррозвідки СБУ, Управління стратегічних розслідувань та слідчі ГУ Нацполіції в Одеській області. Процесуальне керівництво здійснює Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Цьому передувало: На Буковині викрили нелегальний канал переправлення ухилянтів: зловмисники допомагали чоловікам перетинати кордон до Молдови поза офіційними пунктами пропуску. Вартість такої послуги коливалася від 2500 до 10 000 доларів США.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: