Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Давосі розглянули другу п’ятірку пунктів Формули миру

Неділя, 14 січня 2024, 23:17
У Давосі розглянули другу п’ятірку пунктів Формули миру
зустріч щодо Формули миру в Давосі 14 січня, фото ОП

У Давосі учасники зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників країн щодо імплементації Формули миру розглянули другу п’ятірку пунктів Української формули миру та напрацювання з їх реалізації.

Джерело: сайт президента

Деталі: Раніше в ОП повідомляли, що під час третьої зустрічі радників на Мальті були розглянуті перші п'ять пунктів української Формули миру: ядерна безпека, продовольча та енергетична безпека, звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема дітей, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Реклама:

У неділю були розглянуті наступні 5 пунктів Формули: виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення агресії, підтвердження закінчення війни.

Представники Литви та міністр оборони України Рустем Умєров презентували напрацювання робочої групи з пункту "Виведення російських військ і припинення бойових дій". Зокрема, було запропоновано створити міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з національної безпеки, серед завдань якої будуть: розробка та забезпечення ухвалення міжнародної угоди, яка закликала б Росію до повного припинення бойових дій та виведення військ з України.

Напрацювання за пунктом "Відновлення справедливості" презентували представники Нідерландів, а також генеральний прокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

ВІДЕО ДНЯ

"На сьогодні ми зареєстрували до 120 тисяч випадків воєнних злочинів. Ми повідомили про підозру 477 особам, висунули обвинувачення 319 особам і засудили 77 осіб. Ми диверсифікували наші ресурси та зусилля, створивши дев’ять регіональних підрозділів з питань воєнних злочинів, а також спеціалізовані підрозділи на центральному рівні: з питань сексуального насильства в умовах збройного конфлікту, екологічної шкоди, спричиненої війною, та депортації українських дітей", – повідомив Костін.

Він також зазначив, що запуск Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії є значним кроком вперед у напрямку відновлення справедливості. А фінальним кроком буде створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Представники Німеччини, Фінляндії, Болгарії та перша віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко й міністр екології Руслан Стрілець представили напрацювання робочої групи щодо пункту "Екологічна безпека". Як наголосив міністр, викиди парникових газів, спричинені війною в Україні, перевищують загальний обсяг викидів у Австрії.

"Рік тому було 97 мільйонів тонн викидів CO2. Сьогодні – 150 мільйонів тонн СО2. Світові зусилля з досягнення кліматичної нейтральності підірвані", – заявив він.

Крім того, за словами Стрільця, води, яка була втрачена внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС, вистачило б, щоб забезпечити питною водою всю планету на два дні.

З огляду на це було наголошено на необхідності уніфікувати методику підрахунку збитків і впровадити визначення "екоцид" у міжнародне право, чим зараз займається Міжнародна робоча група з екологічних наслідків війни під співголовуванням Андрія Єрмака та ексвіцепрем’єр-міністерки, колишньої міністерки закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

Вальстрем повідомила, що Міжнародна робоча група з екологічних наслідків війни невдовзі представить президенту України Володимиру Зеленському свій звіт – Природоохоронний договір. Цей документ міститиме чимало конкретних рекомендацій як для України, так і для міжнародної спільноти.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак спільно з представником Великої Британії презентували пункт "Недопущення ескалації війни та повторення агресії".

Зі свого боку Ігор Жовква зазначив, що Спільна декларація G7 про підтримку України є основою для нової комплексної системи запобігання ескалації війни та повторення агресії. Наразі ще 15 країн підтвердили свою зацікавленість у тому, щоб розпочати двосторонні консультації про безпекові гарантії для України.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга та міністр юстиції України Денис Малюська представили напрацювання робочої групи з реалізації пункту № 10 – "Підтвердження закінчення війни".

Малюська нагадав, що Україна неодноразово намагалась домовитися з Росією про взаємні відносини та оформити відповідний міжнародний договір, і щоразу РФ припиняла його виконувати та просто ігнорувала. Це стосується як договору про спільний кордон, так і "великого" договору про дружбу та співробітництво, і Будапештського меморандуму, і Мінських домовленостей, і навіть Переяславських статей 1659 року.

"Ми зробили висновки з минулих помилок. Договір, яким буде підтверджено закінчення війни, має базуватися на Формулі миру, бути багатостороннім, тобто підписаним не лише Україною та РФ, а й країнами-гарантами, бути комплексним та врегульовувати усі сфери, на які вплинула війна. Умови договору повинні бути чіткими та мати юридично зобов’язальний характер, а сам договір – ратифікований парламентами країн-учасниць", – акцентував міністр.

Крім того, в межах заходу відбулися дві спеціальні дискусійні сесії, присвячені аспектам продовольчої безпеки та гуманітарним питанням війни, які вже були презентовані під час третьої зустрічі на Мальті.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та співголова Міжнародної експертної групи високого рівня Bring Kids Back UA Гелена Кеннеді на спеціальній сесії "Гуманітарні питання" розповіли про боротьбу за повернення примусово переміщених або депортованих Росією українських дітей, незаконно викрадених та ув’язнених цивільних громадян, військовополонених.

"За офіційними даними, Росія депортувала або примусово перемістила понад 19,5 тис. українських дітей. Наразі повернули додому лише 517 дітей. Щодо дорослих: в Україну повернулося 2828 українців, серед яких лише 150 цивільних. Наше завдання – повернути всіх! Тому міжнародна спільнота має негайно консолідувати свої зусилля в цьому напрямку!" – наголосив Лубінець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: