Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справи Майдану: за розстріл мітингувальників судитимуть ще 9 бійців "чорної роти Беркуту"

Середа, 17 січня 2024, 14:00
Справи Майдану: за розстріл мітингувальників судитимуть ще 9 бійців чорної роти Беркуту
"Чорна рота "Беркуту"". скриншот із сюжету hromadske

Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно дев’яти колишніх міліціонерів роти спеціального призначення "Беркут", підпорядкованого ГУМВС України в місті Києві, які застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту 20 лютого 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів.

Джерело: ОГП, Державне бюро розслідувань, співрозмовник "Української правди" в правоохоронних органах

Деталі: Обвинувальний акт щодо 9 "беркутівців" нині направлено до суду для розгляду за спеціальною процедурою, у зв’язку з переховуванням обвинувачених на території країни-агресора та набуття її громадянства.

Реклама:

За даними джерела УП, йдеться про таких осіб:

  • Владика Ігор Васильович,
  • Кишкань Олег Іванович,
  • Кравець Юрій Григорович,
  • Макарець Іван Петрович,
  • Мельник Віктор Миколайович,
  • Рябошапка Василь Володимирович,
  • Цвігун Олексій Юрійович,
  • Чумак Ігор Євгенович,
  • Шпильовий Сергій Павлович

Правоохоронці нагадують, що восени 2023 року до суду було скеровано обвинувальні акти стосовно ще 11 міліціонерів цієї роти спеціального призначення.

Відносно обвинувачених заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також вжито заходів щодо розшуку їх майна та накладення на нього арештів, зазначають у ДБР.

ВІДЕО ДНЯ

Неодноразові клопотання про надання міжнародно-правової допомоги щодо встановлення місця перебування та затримання підозрюваних, надіслані до РФ до 24 лютого 2022 року, було повернуто без виконання з мотивів перебування останніх у громадянстві країни-агресора. Встановлено, що один з "беркутівців" загинув у 2019 році, вступивши до лав терористичної організації "Вагнер".

Розслідуванням встановлено, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві обвинувачені виконали незаконний наказ та скоїли у співучасті з іншими правоохоронцями низку тяжких та особливо тяжких злочинів, організованих вищим керівництвом держави.

Вони застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. В результаті цього загинуло 48 та отримали вогнепальні поранення 90 мітингувальників.

У подальшому знаряддя вчинення злочину були викрадені, пошкоджені та приховані. Під час розслідування частину зброї знайшли та ідентифікували, нагадують в ОГП.

Обвинуваченим інкриміновано умисні вбивства та закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту, вчинення терористичного акту, викрадення табельної вогнепальної зброї, незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, а також перевищення службових повноважень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: