Єврокомісія розкрила, які будуть перші кроки передвступного "скринінгу України"

Середа, 17 січня 2024, 14:12
Єврокомісія розкрила, які будуть перші кроки передвступного скринінгу України
Фото: Getty Images

У Єврокомісії роз’яснили деталі того, як почнеться важливий етап перед переговорами України з ЄС – процесу скринінгу, що передбачає перевірку українського законодавства на відповідність праву ЄС. Речник ЄК Ерік Маммер відзначив, що старт процесу скринінгу не передбачає конкретної дати.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на брифінгу Єврокомісії в Брюсселі у середу

Пряма мова речника ЄК Еріка Маммера: "Президентка сказала, що скринінг тепер почнеться – це означає, що скринінг тепер почнеться. Це не якийсь формальний процес, де є конкретні дати тощо. Це означає, що зараз ми розпочинаємо роботу над процесом скринінгу".

Реклама:

Деталі: 17 січня вранці глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі в Європарламенті заявила, що у рамках підготовки до переговорів про вступ з Україною ЄК розпочинає процес скринінгу та створює переговорну рамку.

Речниця Єврокомісії Ана Пісонеро уточнила, що початок скринігу стосується не тільки України, а й Молдови, із якою ЄС теж вирішив розпочати переговори про вступ. Пісонеро сказала, що "процес скринінгу розпочнеться негайно". 

"Перший крок – сформувати мультидисциплінарні команди, які покривають всі acquis (правові акти ЄС. – Ред.). Ви знаєте, що процес скринінгу означає аналітичну перевірку EU acquis. Ви знаєте, що EU acquis, коли мова йде про передвступні переговори, поділене на 33 розділи… Тож перший крок – сформувати міждисциплінарні команди, і робота розпочнеться негайно", – зазначила Пісонеро.

ВІДЕО ДНЯ

Що було раніше:

  • У вівторок президент України Володимир Зеленський на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі зустрівся з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Під час цієї зустрічі домовилися про передвступний скринінг українського законодавства.
  • Заступник керівника ОП Ігор Жовква заявив, що, за домовленістю, скринінг має розпочатися якнайшвидше, щойно до Брюсселя прибуде українська делегація – не пізніше ніж за тиждень.

Читайте такожЖиття після історичного рішення ЄС: як має діяти Київ, щоб прискорити переговори про вступ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: