Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ покинули приблизно 2500 вчених з початку вторгнення – ЗМІ

Четвер, 18 січня 2024, 12:00
РФ покинули приблизно 2500 вчених з початку вторгнення – ЗМІ
фото getty images

За оцінками видання "Новая газета.Європа" Росію з початку повномасштабного вторгнення в Україну покинули щонайменше 2500 вчених.

Джерело: "Новая газета" Європа

Дослівно: "Майже відразу після початку повномасштабної війни Росію почали залишати провідні вчені. Є різні способи оцінити масштаби "витоку мізків" - за зміною локації в соціальних мережах, списками співробітників вишів до і після початку війни або за публікаційною активністю.

Реклама:

Залежно від методу виходять різні оцінки - від кількох сотень до тисяч учених, які порвали зв'язки з Росією".

Деталі: За консервативними оцінками, Росію покинули 2500 вчених.

У листопаді стало відомо, що Міносвіти Росії запросило в інститутів РАН списки співробітників, які беруть участь у міжнародних наукових заходах.

ВІДЕО ДНЯ

Скільки працівників науки покинули Росію після 24 лютого, достеменно невідомо - оцінки дають найрізноманітніші.

Так, видання "Проект" одним із перших встановило імена 28 помітних учених і викладачів, які виїхали з Росії після початку війни. Колишній співробітник ВШЕ оцінив втрати в приблизно 30% від 855 відомих за межами РФ співробітників, які мають публікації в міжнародних журналах. У недавньому дослідженні нарахували 270 вчених, які виїхали, ґрунтуючись на списках співробітників до і після початку війни на сайтах вишів.

Якщо використовувати під час аналізу не тільки критерій зміни місця роботи з російського на іноземне, а й звільнення з російської організації, додавання нової країни до профілю без вказівки місця роботи або видалення записів про працевлаштування в Росії, то цифра вчених, які залишили країну, ще вища. Так, за 2022-2023 роки в цю категорію потрапили приблизно 900 осіб.

Тобто, за консервативними оцінками, Росію покинули 2500 вчених, які виїхали.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: