Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова МЗС Люксембургу про допомогу Україні: Переконати Орбана буде непросто

Вівторок, 23 січня 2024, 20:53
Голова МЗС Люксембургу про допомогу Україні: Переконати Орбана буде непросто
Xavier Bettel, фото з його Facebook

Міністр закордонних справ Люксембургу Ксав’є Беттель заявив, що буде важко переконати Угорщину підтримати збільшення фінансової допомоги Україні на саміті ЄС 1 лютого.

Джерело: Ксав’є Беттель в інтерв'ю Reuters, цитує "Європейська правда"

Пряма мова: "Це складно. Я добре знаю (угорського прем'єра) Віктора Орбана... переконати його буде непросто. Але тепер ми знаємо, що якщо ми не підтримаємо Україну, то хто наступний зіткнеться з російським вторгненням?".

Реклама:

Деталі: Беттель сподівається на укладення угоди наступного тижня.

За його словами, Київ потребує як військової, так і фінансової допомоги.

"Потрібна як одна, так і інша допомога. Військова – для того, щоб вони могли досягати успіху, а не бути знищеними з дня на день", – зазначив Беттель.

ВІДЕО ДНЯ

Глава МЗС Люксембургу вказав, що склалося погане враження, коли напередодні грудневого саміту ЄС, на якому була потрібна підтримка Орбана щодо України, Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, що до цього часу були заморожені через відхід Будапешта від демократії.

"Минулого разу у нас була важка угода. Віктор Орбан пішов до туалету", – сказав Беттель, маючи на увазі, що завдяки цьому вдалося уникнути ветування Угорщиною рішення про переговори про вступ України в ЄС, хоча інші стверджують, що Орбан вийшов з кімнати на перерву на каву.

"Ми не можемо створювати враження, що мати спільну позицію – це означає платити (Будапешту)... Це не дуже хороший прецедент", – переконаний міністр.

Беттель додав, що ЄС, крім військової допомоги Україні, також має посилити свій військовий потенціал, щоб гарантувати власну безпеку, якщо Дональд Трамп повернеться на посаду президента США.

Крім того, він визнав, що "дуже обережно" ставиться до перспектив конфіскації заморожених активів РФ без судового дозволу попри тиск з боку Сполучених Штатів.

Цьому передувало: ЗМІ повідомляли, що лідери ЄС готові зайняти жорстку позицію щодо Угорщини, якщо прем'єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого.

Джерела підкреслили, що якщо Орбан вирішить піти цим шляхом, ЄС може запустити наступний етап штрафних заходів проти Угорщини, що може призвести до позбавлення її права голосу як країни-члена.

Водночас такий сценарій може призвести до ширшої конфронтації, оскільки прем’єр Словаччини Роберт Фіцо раніше попередив, що захищатиме Угорщину від кроків, спрямованих на позбавлення її права голосу в ЄС.

Угорщина раніше заявляла, що може зняти своє вето на пакет допомоги на 50 млрд євро за умови, що фінансування буде переглядатися щороку. І, за даними ЗМІ, Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Будапешта.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
фотоРакетний удар РФ по Одесі: мер повідомив про наслідки і опублікував фото
01:30
Губернатори РФ скаржаться на атаку БпЛА і пошкодження енергетичної інфраструктури
01:04
Черговий обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України – посол США
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
футбол"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
Усі новини...