Patriot вже врятували тисячі життів, але може виникнути проблема з постачанням ракет – NYT

Субота, 6 січня 2024, 14:37
Patriot вже врятували тисячі життів, але може виникнути проблема з постачанням ракет – NYT
фото: getty images

Системи ЗРК Patriot успішно відбивають російські балістичні ракети, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань, але США не зможуть довго постачати ракети до них.

Джерело: New York Times

Деталі: Видання поспілкувалося з українським військовим Володимиром (він просив називати лише його ім'я через чутливість роботи його підрозділу), який працює з комплексом Patriot.

Реклама:

Він розповів, як 11 грудня о 4 ранку радар зафіксував якусь аномалію – пізніше виявилося, що це російська балістична ракета, яка летить у напрямку Києва.

У час, поки мільйони людей спали в оселях, і вже не було часу, щоб подати сигнал тривоги, українські війська випустили кілька американських ракет Patriot. Ця ніч була успішною для української ППО.

Пряма мова Володимира: "Враховуючи, що балістичні ракети спричиняють найбільше втрат, я думаю, що кількість врятованих життів під час війни йде на тисячі".

ВІДЕО ДНЯ

Більше деталей: Видання зазначає, що офіційні особи Білого дому та Пентагону попередили, що Сполучені Штати скоро не зможуть утримувати українські батареї Patriot з ракетами-перехоплювачами, вартість яких може становити $2-4 млн за штуку.

Володимир згадує, що коли була збита перша балістична ракета – 4 травня – усі були дуже здивовані, але після цього "довіра до обладнання зросла".

У травні та червні під час одних із найскладніших атак із застосуванням безпілотників, крилатих ракет, балістичних і гіперзвукових ракет дві українські батареї "Патріот" збили всі 34 балістичні ракети, які Росія випустила по Києву, йдеться у звіті Центру стратегічних та Міжнародних досліджень.

За словами військового, комплекс постійно переміщують з місця на місце, щоб росіяни не дізналися, де установка.

Пряма мова Володимира: "Нам вдалося створити щит над державою завдяки нашим іноземним партнерам.

Але якщо наші іноземні партнери відвернуться від нас, ми повернемося до початку війни, коли люди просто не виходили зі своїх укриттів, а росіяни намагалися перетворити наші міста на суцільні руїни".

Передісторія:

  • Україна постійно потребує поставок зенітних керованих ракет від західних партнерів для відбиття масованих повітряних атак, зауважують у Повітряних силах ЗСУ.
  • 29 грудня 2023 року і 2 січня 2024 року росіяни здійснили дві масовані атаки по Україні.
  • Вночі та вранці 29 грудня був наймасованіший удар з повітря по Україні. Під ударом опинилися Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Запоріжжя та інші міста. Тоді окупанти випустили по Україні 158 повітряних цілей – безпілотників і ракет різного типу. ППО вдалося знищити 114 із них
  • 2 січня росіяни запустили по Україні 99 ракети різних типів, з них 72 вдалося знищити. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що росіяни атакували цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. В основному цілили по столиці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:22
Зеленський: Росіяни на Харківщині дійшли тільки до першої з трьох ліній фотрифікацій
10:21
Обленерго змінили тривалість обмежень: один з регіонів може впоратися без відключень
10:12
ЗМІ: Словацькі лікарі обговорять можливість транспортування пораненого Фіцо до Братислави
10:10
Honda інвестує 65 мільярдів доларів у розвиток технологій електромобілів
10:09
Частина сенаторів США підтримали застосування Україною американської зброї для ударів по РФ
10:08
Президент пояснив прорив кордону на Харківщині відсутністю ППО
10:03
фотоТелескоп "Хаббл" зазнімкував далеку галактику, окутану пилом: вона має яскраве біле ядро
10:01
Зеленський: ЗСУ стабілізували росіян на Харківщині, ті просунулися до 10 км
09:58
Tesla серед лідерів: які авто українці найчастіше приганяли з США
09:57
Прокуратура Словаччини наказала не розголошувати деталей розслідування щодо замаху на Фіцо
Усі новини...
Реклама: