Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мобілізували хворого на епілепсію, який помер у перший день: розслідуватимуть, як провели медогляд

П'ятниця, 9 лютого 2024, 17:15
Мобілізували хворого на епілепсію, який помер у перший день: розслідуватимуть, як провели медогляд
telegram омбудсмена

У серпні 2023 року Одеський обласний ТЦК мобілізував чоловіка з епілепсію, який помер у перший день служби. Омбудсмен повідомив, що смерть чоловіка розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов'язаного і ненадання медичної допомоги.

Джерело: уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Дослівно: "Під час моніторингу інтернет-мережі виявив інформацію про мобілізацію ТЦК Одеської області громадянина України, який мав інвалідність, хворів на епілепсію та помер у військовій частині в перший же день служби".

Реклама:

Деталі: Лубінець повідомив, що надіслав запит доспеціалізованої прокуратури у сфері оборони, яка взяла на контроль цю справу. Там також проведуть досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті чоловіка.

Правоохоронці розслідуватимуть: "непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного; невжиття службовими особами в/ч своєчасних та необхідних заходів медичної допомоги".

Також омбудсмен звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та дотримання вимог закону щодо проведення мобілізації, військового обліку громадян та проходження ВЛК: "На даний час хід досудових розслідувань перебуває на моєму постійному контролі".

ВІДЕО ДНЯ

Що передувало: У серпні 2023 року з'явилась інформація, що в Одеській області військкомат мобілізував 29-річного чоловіка, який мав проблеми зі здоров'ям. Він начебто пройшов медкомісію за дві години й одразу опинився у військовій частині.

Уночі того самого йому стало зле: його нудило. На ранковому строю в чоловіка стався епілептичний напад і він знепритомнів. Проте лікарі не надали йому кваліфікованої допомоги. Згодом у нього стався ще один напад, і лікарі констатували смерть.

Речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомляла, що документи про здоров'я та придатність чоловіка до військової служби військкомат отримав від працівників лікарні, де той проходив медичну комісію.

Очільник Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент. Тоді його кваліфікували за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) та ч.4 ст.425 (недбале ставлення до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки) ККУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: