Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Боррель: ЄС має змінити парадигму оборони та почати захищатись самостійно

Понеділок, 15 квітня 2024, 14:52
Боррель: ЄС має змінити парадигму оборони та почати захищатись самостійно
Жозеп Боррель, фото: Getty Images

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель у своєму блозі з приводу виходу його книги "Європа між двома війнами" зазначив, що ЄС потрібна зміна парадигми європейської оборони.

Джерело: "Європейська правда"

Деталі: За його словами, ЄС занадто довго делегував свою безпеку США, а в останні 30 років, після падіння Берлінської стіни, Європа дозволила собі "тихо роззброїтись".

Реклама:

Він зазначив, що ЄС був побудований навколо внутрішнього ринку та економіки, але, на його думку, Євросоюзу не можна продовжувати йти цим шляхом.

"Ми повинні взяти на себе стратегічну відповідальність та стати здатними захищати Європу самостійно, розбудовуючи сильну європейську опору всередині НАТО", – наголосив Боррель.

Топ-дипломат додав, що ЄС повинен зробити цей стрибок вперед за дуже короткий проміжок часу.

ВІДЕО ДНЯ

"Не тому, що ми маємо намір воювати. Навпаки: ми хочемо запобігти війні, маючи засоби для надійного стримування будь-якого агресора. Це не означає створення європейської армії. Оборона є і залишиться в осяжному майбутньому виключною компетенцією наших держав-членів", – зауважив він.

Боррель пояснив, що йдеться насамперед про збільшення видатків на національному рівні, де показник витрат на оборону має зрости до понад 2% від ВВП.

Пряма мова: "Але, що ще важливіше, йдеться про спільні витрати, щоб заповнити прогалини, уникнути дублювання та підвищити оперативну сумісність. Наразі лише 18% закупівель обладнання нашими арміями здійснюються спільно".

Більше деталей: Боррель назвав одним з головних уроків війни РФ проти України те, що технологічна перевага є ключовим фактором, особливо у боротьбі із противником, для якого життя коштує дешево, тому, вважає він, ЄС необхідно мати власну оборонну промисловість, яка б відповідала його потребам.

Пряма мова: "Найбільш перспективними шляхами досягнення цієї мети є: по-перше, зміна кредитної політики Європейського інвестиційного банку, щоб він міг інвестувати в оборонний сектор, і, по-друге, випуск спільних боргових зобов'язань, як ми це успішно зробили, щоб протистояти пандемії COVID-19. Проте ці дискусії між державами-членами перебувають на початковій стадії, і дуже важливо, щоб усі до них долучились", – закликав посадовець.

Передісторія:

  • Раніше Боррель заявив, що чекає на "сміливі рішення" для України від спільної зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країни ЄС, яка відбудеться 22 квітня.
  • Перед цим президент Польщі Анджей Дуда сказав, що прагне проштовхнути ідею збільшення оборонних витрат держав-членів НАТО з 2% до 3% ВВП.
  • Нагадаємо, за 10 років російської війни проти України вшестеро більше держав-членів НАТО досягли витрачання понад 2% ВВП на оборону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:52
WSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував збір далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Міст перекритий
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
Усі новини...