Парламент Грузії підтримав у другому читанні скандальний закон про "іноагентів", попереду третє

Середа, 1 травня 2024, 19:20
Парламент Грузії підтримав у другому читанні скандальний закон про іноагентів, попереду третє
Парламент Грузії. фото: Georgian Travel Guide

Грузинський парламент 1 травня роголосував у другому читанні за законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", також відомий як закон про "іноагентів". Цей законопроєкт спровокував масові протести в країні та критику Заходу.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа"

Деталі: За законопроєкт у другому читанні, як і в першому, проголосували 83 депутати, переважно з провладної "Грузинської мрії", проти були 23 парламентарі.

Реклама:

Перше читання документ пройшов 17 квітня.

Раніше прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні відбудеться "через два тижні". Президентка країни Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти на документ вето, але в партії влади є достатньо голосів, щоб його подолати.

Багатотисячні протести проти законопроєкту, розгляд якого ініціювала "Грузинська мрія", тривають уже кілька тижнів. Під час останнього, в ніч проти 1 травня, поліція використала проти демонстрантів перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети, до затриманих застосовували насильство.ї.

ВІДЕО ДНЯ

Після цих подій Спеціальна слідча служба Грузії почала розслідування за фактом застосування надмірної сили щодо учасників мирного протесту.

У Європарламенті вже закликають забрати у Грузії статус кандидата на членство у ЄС у зв'язку з діями грузинської влади. 

Читайте також: Ілюзія євроінтеграції: чи вдасться грузинській владі розвернути зовнішній курс країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: