Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Замковенко відновив справедливість

П'ятниця, 9 лютого 2001, 15:26
Мама Георгія Гонгадзе має бути визнана потерпілою. Суд визнав дії заступника генпрокурора Олексія Баганця, який не вважає Лесю Гонгадзе потерпілою, неправомірними.

"Унікальне, безпрецедентне рішення" було передрішене, але спектакль за участю самого Замковенка відбувся. Уперше в історії України громадянин країни оскаржив у суді дії "касти недоторканних" (вислів омбудсмена Ніни Карпачевої) - працівників прокуратури.

Скандально відомий суддя поводився перед телекамерами упевнено, демонструючи всією своєю поведінкою турботу про права людини. Не влучно порадувався, що ось, мовляв, історичний день - 9 лютого, таке щастя, співпало - рік тому я в цьому ж залі ухвалив рішення про передачу ключів від кабінету спікера лідерам більшості.

Рішення було очевидним, у суду не було підстав ухвалювати інше. Оскільки країна у нас за всіма ознаками демократична, а значить, все має бути за Конституцією. "Це свідчить не про замковеньщину, а про демократизацію суспільства", - прокоментував хід судового засідання Замковенко.

Нагадаємо, що слідчий прокуратури з особливо важливих справ Олег Василенко не визнав пані Лесю потерпілою, а Баганець це рішення не відмінив. Сам Баганець до суду не з'явився, надіслав заяву, де посилався на карно-процесуальний кодекс. У КПК, який був складений у 60-ті роки, написано, що дії прокуратури не можуть бути оскаржені у суді. Позитивне рішення, пише Баганець, буде означати втручання в хід розслідування.

І ось тепер мама Георгія зможе хоч якось впливати на розслідування. Як тільки прокуратура визнає її потерпілою, єдине, що вона зможе зробити, - подати клопотання про проведення додаткових експертиз для ідентифікації тіла.

Ознайомитися з матеріалами слідства, згідно з нашим законом, вона зможе тільки по завершенню розслідування. Щоправда, саме розслідування може тривати нескінченно довго.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування