Лай-лай-лай, Януковича вибирай

Вівторок, 26 жовтня 2004, 21:46
В Україні завершилась музична агітація за Януковича, точніше тур "Молодь - проти! Молодь - за!".

Про це організатори туру радісно відзвітували через інформаційні агентства.

Тепер, напевно, Ані Лорак, Ірина Білик, Наталя Могилевська, Олена Вінницька, Віктор Павлік, Каріна Плай, Асія Ахат, Ірина Шинкарук, "Скрябін", "Грін Грей", "Алібі" та решта "монстрів" української естради візьмуть тривалу відпустку, щоб відновити фізичні кондиції.

Адже протягом півтора місяця вони об'їхали 30 міст України, зібрали більше 779 тисяч глядачів, наматали 17 тис. км доріг, проспівали більше 105 годин. І все це - власне агітацію Януковича! - транслював 6 годин 10 хвилин у прямому телеефірі канал М1, що начебто побачило 8600000 телеглядачів.

Уже останній факт викликає запитання до штабу Януковича. Яка Партія регіонів сплатила за 6 годин агітації у прямому ефірі? Так само, як і оплатила роботу "агітаторів".

Не секрет, що для музикантів виборча кампанія – це жнива, на яких збирається урожай на наступні принаймні два роки.

Кажуть, один зі співаків дуже довго стукався до штабу Ющенка і просився поїхати агітувати за нього. Просив, за переказами, "дуже небагато" – всього 30 тисяч зелених. Але ющенківці не відповіли і він поїхав співати "за Януковича".

Музичний пул Ющенка складають Тарас Петриненко, "Океан Ельзи", "Воплі Відоплясова", друг дочки Ющенка Олесандр Пономарьов, співак Дмитро Гнатюк та гуморист Анатолій Паламаренко, гурт "Мандри". "списочниця" "Нашої України" і кума Ющенка Оксана Білозір.

"ВВ" взагалі вперше агітує за кандидата і кажуть виключно свідомо. Олег Скрипка навіть тиждень тому став довіреною особою Ющенка.

А ще Скрипка запам’ятався тим, як побажав "ментам" "вічного енурезу" після того, як на концерті "студентського Віча" йому вимкнули світло. Ще через день він подав позов на Януковича, бо той надрукував агітацію за себе зі співаками ВВ і "Океану Ельзи".

У Януковича музичні агітори значно загартованіші. Деякі з них у подібних дійствах, як кажуть, "собаку з'їли". Ані Лорак, наприклад, назавжди увійде в історію своїм хітом 1999 "голосуй по уму – голосуй за Кучму, будеш спать спокойно ты поутру".

Кузьма зі "Скрябіна" у 2002 прославився підтримкою "Озимих людей", які так і не пробилися до парламенту. Цього разу він поїхав агітувати за Януковича, бо поїхали "Таврійські ігри", з якими у "Скрябіна" контракт.

Таким самим контрактом пов’язана і Ірина Шинкарук. Інакше важко пояснити дії дочки батька, близького до націонал-патріотичних кіл.

Так само дивно виглядають в турі Януковича брати Яремчуки – сини покійного Назарія Яремчука та небожі Дмитра Яремчука, який був одним з провідних діячів ОУНівського підпілля на Буковині. Або представник Януковича Мацялко з гурту "Соколи"?

Але, як сказав такий собі пан Юрій Рудницький "А я їду за грошима. За туманом їздять тільки дурні".

Ірина Білик та Таїсія Повалій, як і Наталія Могилевська, аби не закотится геть зі сцени, здається, вважають за краще не сваритися з владою.

Тетяна Нєдєльська, напевно, навпаки, має дякувати за включення її в тур. Яка не яка розкрутка. А Наталя Корольова навпаки після розлучення з Ніколаєвим концертами на з’їздах СДПУ(о) та турами за Я вочевидь рятується від животіння.

Один голова колгоспу позвонивши колезі у Миронівку Київської області, почув: "Слухай, Іванович, вибач ніколи – концерт Баскова організовуємо". Справді, коли ще поп-зірка російської естради поїде з туром по українським "голопристанськам"? Хіба що року так 2009, коли Янукович збирається балотуватися вдруге.

Але під час цього туру артисти не тільки співали. Вони ще й стали соціологами. Вкидали в народ гасла, які молодь мала підтримати або відкинути.

За час туру було зібрано 138805 анкет, у яких молодь України голосувала "за" й "проти" певних тез. "Проти тероризму! За стабільне суспільство!" проголосувало 113820 чоловік, "Проти присутності українських військ в Іраку! За мир в усім світі!" - 112853, "Проти вступу в НАТО! За дружбу й економічний союз із Росією" - 97163, "Проти провокацій іноземних спецслужб в Україні! За вільний незалежний розвиток країни!" – 96890 тощо.

" Зважаючи на підсумкі туру, більшість молодей України підтримує гасла, що перегукуються з програмою кандидата в президенти Віктора Януковича.
Тобто, якщо молодь активно піде на вибори, то шанси на перемогу цього кандидата виглядають переважніше інших", - зробило з цих даних висновок агентство.

Але хто, де і як проводив це опитування, не відомо. Під час акції на коліні? Чи за пляшкою пива? І чи хоч ставили учасники "галочки" своєю рукою?

Сама форма питальника викликає теж багато питань. Наприклад, ви не зможете пдітримати одночасно розвиток відносин з Росією і НАТО, а виключно а тільки "за дружбу й економічний союз з Росією" і "проти вступу в НАТО!".

Крім того, 25 138 осіб проголосувало на сайті тура www.proty-za.kiev.ua. Але перевірити цифри не можна, бо не можна встановити кількість відвідувачів сайту взагалі.

Але менше з тим, маємо задекларовану підтримку Януковича молоддю. У штабу Януковича тепер принаймні є виправдання для контролюючих структур, що стільки грошей не загинуло марно.

Можна буде пояснити високі результати Януковича тим, що його активно підтримали студенти, які прийняли не лише його підвищення стипендій, але й програму.

Хоча, чи дійсно так багато людей загітували співаки, це ще питання.

Нагадаємо, агітацію артисти провели серед 779 тисяч. Але це навіть не значить, що всі з них були виборцями.

Хто прийшов на концерт? Халявщики-прихильники артистів та "зігнані" студенти. Місяць тому, на подібній акції в Києві можна було побачити огорожену групу, десь в 700 осіб. На відміну від решти людей, що прийшли на концерт, вони відстояли до його кінця. ТОМУ ЩО були загорожені.

М1 показував, наприклад, досить людний концерт у Хмельницькому. Але чи можна довіряти картинці після того, як "Інтер" привіз зі 100-тисячного мітингу Ющенка три кадри: Ющенко на сцені, помаранчева тряпка долі й голе небо?

У неділю акцію проводили в Києві Я за Януковича. Навколо 200 людей часто не прибічників Януковича, ходили активісти ПОРИ у зеківських шапочках. Вони хоч і "терористи", але теж молодь. Яка більш ніж свідомо зробила свій вибір.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування