Турчинов вважає, що його звільнили, бо Ющенко не хотів здавати аналіз?

Середа, 21 вересня 2005, 14:13

Екс-керівник Служби безпеки Олександр Турчинов заявляє, що саме екс-секретар Ради нацбезпеки Петро Порошенко переконав президента Ющенка відправити уряд у відставку.

Про це він заявив в інтерв'ю російській газеті "Ізвєстія", опублікованому в середу.

"Він (Ющенко) викликав мене й вимагав, щоб я не заважав Порошенку й компанії. Ющенко вважав, що я працюю проти його команди. Він почав боятися власної спецслужби, підозрював, що ми прослуховуємо спецзв'язок, хоча всю прослушку ми скасували. Ця підозрілість створила ненормальну ситуацію", - розповів Турчинов.

"Оточення Ющенка займалося не тільки шантажем, але й вимаганням, корупцією. Про це доповідали президенту, він був у курсі. Відбувалася роздача портів і шельфів Чорного й Азовського морів. Виникла загроза енергетичної безпеки України", - відзначив він.

"Порошенко і його команда вимагали передати під їхній контроль найдорожчу київську нерухомість. Про це є документи. Після звільнень в уряді корумповане оточення Ющенка залишилося поруч із ним. Воно впливає на рішення президента. Саме Порошенко переконав Ющенка відправити уряд у відставку", - заявив Турчинов.

На питання, що в отруєнні Ющенка виявлено "слід Березовського", а саме, що на вечері, де Ющенку підсипали отруту, був присутній грузинський друг Березовського Бадрі Патаркацишвілі, Турчинов заявив:

"Там дійсно був представник грузинського населення, який назвався водієм Давида Жванії (друга дитинства Бадрі)", - сказав він.

Він також відзначив, що "ксерокопії документів і виписки з історії хвороби, передані з Австрії, не можуть бути основою для пред'явлення обвинувачень".

"Нам потрібно було взяти в президента аналізи крові, зразки тканин, але пауза затяглася, як в опері. Я пішов до Ющенка й сказав, що слідство неможливе, поки він офіційно не здасть аналізи. Якщо в його організм потрапив діоксин, ми навіть тепер зможемо визначити час отруєння. Ющенко зі мною погодився, але за цим пішла моя відставка", - заявив Турчинов.

За його словами, процедура відбору аналізів, результати яких у прокуратуру передали помічники президента, не мала процесуальної перспективи. "Люди, які їх проводили, діяли не в процесуальних рамках. Їхні результати не визнає навіть австрійський суд".

Турчинов також розповів, що організацією лікування Ющенка на першому етапі займався Давид Жванія, потім - Євген Червоненко (в. о. міністра транспорту, який був раніше охоронцем Ющенка), Петро Порошенко й Олександр Третьяков.

На питання, чому Ющенко не здавав аналізи, Турчинов відзначив, що він не суддя президентові.

"Може, він не здає аналізи через страх перед уколами. Те, що він робить зараз, - прояв слабкості. Не можна бути таким залежним від свого оточення. У країні штучно створена криза. Невмотивована відставка уряду привела до дестабілізації. Президент повинен зробити висновки, щоб уникнути трагічної розв'язки", - відзначив Турчинов.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування