Балога не дасть виперти Черновецького на 101-й кілометр

Середа, 12 березня 2008, 15:49

Пропозиція уряду звільнити Леоніда Черновецького з посади голови КМДА з правових мотивів безпідставна, і тому не буде підтримана президентом.

Про це йдеться у заяві керівника секретаріату президента Віктора Балоги з приводу рішення Кабміну рекомендувати президенту відправити мера у відставку.

За його словами, на сьогодні немає ніяких підстав для усунення Черновецького за Кримінально-процесуальним кодексом

Балога нагадав, що для цього Черновецький має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за посадовий чи інший скоєний злочин, або стосовно нього має бути винесена мотивована постанова Генеральної прокуратури.

"Нині столичний керівник перед законом чистий і, наскільки мені відомо, Генпрокуратура не має до нього претензій", - нагадав керівник секретаріату.

Він також нагадав, що усунути від виконання посадових обов'язків Черновецького можна тільки у зв'язку і на час проведення службового розслідування фактів протиправних діянь держслужбовця.

Однак стосовно Черновецького таке розслідування ніколи не призначалося і ніким не проводилося, тому юридично підтверджених підстав для відсторонення київського градоначальника на сьогодні немає, - наголосив Балога.

Керівник Секретаріату також вказав на особливість здійснення влади в Києві, передбачену Конституцією та законодавством України. У столиці міську адміністрацію може очолювати лише людина, обрана міським головою, яка призначається на посаду голови КМДА указом президента.

"Можливо, головний служитель Феміди пан Микола Оніщук і утримався при голосуванні за урядову постанову стосовно Черновецького, бо добре бачить її юридичну вразливість", - припустив Балога.

Керівник секретаріату повідомив, що не має в своєму розпорядженні постанови Кабінету Міністрів з поданням до президента про відсторонення з посади голови Київської міської державної адміністрації Леоніда Черновецького.

Він зауважив, що рішення Кабінету міністрів щодо голови КМДА не може бути підтримане Ющенком, оскільки суперечить законодавству.

"Закон один для всіх, і це гасло привело нинішню коаліцію до перемоги на парламентських виборах. Неможливо спонукати президента порушити закон, як би це комусь не хотілося", - заявив Балога.

"Звісно, багатьом кортить відправити столичного градоначальника за 101-й кілометр. Але для цього слід послуговуватися лише законом, а не політичною доцільністю. Інакше може трапитися, що за такою ж доцільністю і за тим же кілометражем загримлять ті, хто нині вбраний у білі кольори, які символізують чистоту і бездоганність. Однак для України це - неприйнятний сценарій", - сказав Балога.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування