Нафту в українську олію підлили конкуренти?

Середа, 30 квітня 2008, 16:42

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов вважає заяви про вміст нафтопродуктів в українській соняшниковій олії, експортованій у Європу, проявом несумлінної конкуренції.

"Ми вважаємо це несумлінною конкуренцією. У такий спосіб намагаються обмежити ринок збуту українських товарів", - сказав Турчинов в інтерв'ю журналістам у середу в Києві, передає Інтерфакс-Україна.

Він відзначив, що уряд доручив із цього приводу провести експертизу українського соняшникового масла, що поставляється в Європу. "Я переконаний, Україна виробляє екологічно чисту продукцію" - підкреслив Турчинов.

Разом з тим, Європейська комісія не планує вживати якихось заходів за поставки на ринок ЄС української соняшникової олії, забрудненої елементами нафтопродуктів.

В ЄК також відзначають важливість створення українською стороною робочої групи з контролю над якістю даної продукції, повідомив у середу в Брюсселі на брифінгу представник Європейської комісії Майкл Манн.

"На сьогодні не існує ніяких планів відносно застосування якихось специфічних правових заходів (щодо України). Те, що відбувається зараз - це те, що країни-члени вилучають забруднене масло з ринку. На цьому тижні воно буде вилучене", - сказав Манн.

Говорячи про можливі заходи, він висловив думку, що це не будуть заходи законодавчого характеру. "Якщо якісь заходи й будуть прийняті, то це може бути щось на зразок мораторію або чогось аналогічного", - підкреслив представник ЄК.

Він також відзначив, що з'ясовувати причини того, як у соняшникову олію потрапили нафтопродукти, повинні "національні структури, влада тієї країни, де функціонують відповідні компанії".

Разом з тим, Манн підтвердив, що проведені аналізи свідчать про те, що хімічні елементи, що містяться в соняшниковій олії, не становлять ніяких ризиків для здоров'я людей.

25 квітня Агентство з безпеки харчових продуктів Іспанії (AESAN) поширило інформацію про те, що в соняшниковій олії, сировина для виготовлення якого імпортується з України, були виявлені частки мінеральних і паливних масел.

Пізніше, згідно даним Французького управління з питань конкуренції, споживання й боротьби з порушеннями якості, партія неякісного рослинного масла, імпортованого з України, була виявлена у Франції.

Радіостанція "Німецька хвиля" у вівторок з посиланням на експерта Євро комісії повідомила, що близько 40 тис. тон соняшникового масла з України, які днями були вилучені з продажу санітарними службами Франції, Великобританії, Італії, Іспанії й Нідерландів, були забруднені навмисно.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування