У Медведька збираються нишком допитати Путіна?

Понеділок, 22 червня 2009, 09:35

У Генпрокуратурі України планують допитати російського прем'єра Володимира Путіна у справі про отруєння кандидата в президенти України Віктора Ющенка у рамках міжнародно-правової співпраці ГПУ й російської генпрокуратури.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", такий намір має старший слідчий Генпрокуратури України в особливо важливих справах Галина Климович, яка керує групою з розслідування справи про отруєння Ющенка.

В апараті російського прем'єра до такої інформації поки поставилися нейтрально. "Якщо будуть такі юридичні дії (запит на дачу свідчень), то ми зможемо щось коментувати, а поки ніяких документів ми не отримували", - сказав виданню прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Будучи процесуально незалежною фігурою, Климович самостійно визначає тактику й методику слідчих дій. Разом із тим, за даними видання, за санкцією на допит російського прем'єра вона звернулася до в. о. генпрокурора Сергія Винокурова.

Однак у ГПУ інформацію про те, що в рамках справи про отруєння Ющенка може бути допитаний Путін, називають "нісенітницею".

"Я вперше чую про це від вас – такої інформації у мене немає. Я Климович уже дуже давно не бачив, у неї є куратор – заступник генпрокурора Микола Голомша, і він нічого подібного мені не говорив. Тому без коментарів", - заявив журналісту Винокуров.

Старший прокурор-криміналіст, член слідчої групи з розслідування справи про отруєння Ющенка Олексій Донськой також заявив: "Я не уповноважений давати коментарі в справі, але, щиро кажучи, те, що ви сказали, мене розсмішило. Якби сьогодні було 1 квітня, я б подумав, що це розіграш".

Між тим діяльність слідчої групи з розслідування справи про отруєння Ющенка призвела до серйозного конфлікту в ГПУ.

За інформацією газети, раніше рапорт із проханням провести службову перевірку порушень, допущених слідством у рамках розслідування цієї справи, подав начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Петро Коваль. Перевірка поки не завершена, однак, за словами джерела видання, перевіряльники "налаштовані серйозно" і в найближчі дні мають намір порушити кримінальну справу.

У свою чергу, Климович ініціює порушення кримінальної справи у відношенні посадових осіб управління, яке проводить перевірку, звинувачуючи їх "у незаконному втручанні в розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка".

Як відомо, Ющенко був отруєний 5 вересня 2004 року, як вважають - під час вечері з тодішнім головою СБУ Ігорем Смєшком та його заступником Володимиром Сацюком на дачі останнього. Результати дослідження крові Ющенка показали наявність у ній слідів діоксину – він виробляється в Росії, США й Великобританії. Результати дослідження зразків із США та Великобританії показали, що вони не збігаються з формулою діоксину, яким був отруєний нинішній президент України. Росія так і не надала зразок діоксину для проведення експертизи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: