В Анкарі "запустили" "Набукко"

Понеділок, 13 липня 2009, 15:12

Президент Європейської комісії Жозе Мануэль Баррозу упевнений, що реалізація проекту "Набукко" забезпечить енергетичну безпеку в Південно-Східній і Центральній Європі і Туреччині.

Про це Баррозу заявив на церемонії підписання міжурядової угоди по проекту "Набукко" між Туреччиною і чотирма членами ЄС (Болгарією, Румунією, Угорщиною й Австрією) у присутності представників країн - потенційних постачальників газу, що відбулася в понеділок в Анкарі (Туреччина).

"Набукко" забезпечить енергетичну безпеку Туреччини, Південно-Східної і Центральної Європи. "Набукко" - справжній європейський проект", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Президент Єврокомісії ще раз підкреслив, що підписання міжурядової угоди є "досягненням, яким ми можемо пишатися, тому що Туреччина і ЄС впоралися разом із загальними проблемами, такими як безпека і диверсифікованість їхніх енергетичних постачань".

"Це також день, щоб подивитися вперед і не тільки щодо того, коли надійде перший газ, який промисловість очікує на початку 2014 або 2015 років. У майбутні місяці, роки цей договір може відкрити двері новій ері у відносинах між ЄС і Туреччиною. Енергія може допомогти установити нові структурні зв'язки між нашими людьми. Газова труба може бути зроблена зі сталі, але "Набукко" може зцементувати зв'язки між нашими людьми", - підкреслив Баррозу.

Президент Єврокомісії вважає, що причиною, завдяки якій переговори були успішними, став той факт, що були враховані інтереси всіх сторін. "Ми усвідомлювали, що на виході повинні бути враховані потреби всіх сторін. Я думаю, ми були здатні побудувати договір, який принесе вигоди всім", - відзначив він.

У зв'язку з цим Баррозу висловив думку, що "Набукко" був погоджений відповідно до "європейського образу - за допомогою довгої і детальної дискусії і з урахуванням потреб усіх".

"Це - європейський образ роботи: вирішуючи розбіжності, знаходити рішення для усіх. Туреччина і ЄС працювали разом у цьому позитивному дусі", - заявив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування