Ющенко и Лукашенко домовилися про кордон

Четвер, 5 листопада 2009, 20:14

Білорусь внесла на ратифікацію до свого парламенту договір з Україною про державний кордон.

Про це повідомив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, інформуючи про ухвалення українсько-білоруського комюніке за результатами переговорів президента Віктора Ющенка та президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Це питання, яке ми роками не могли зрушити з місця. Зараз це стало предметом нашої спільної домовленості", - сказав президент Ющенко за підсумками переговорів, повідомляє прес-служба глави держави.

"Я хотів би висловити Олександру Григоровичу (Лукашенку) подяку за те, що білоруська сторона погодилася на такий принцип рішення і внесла у національний парламент угоду про державний кордон з Україною на ратифікацію", - зазначив він.

Крім того, у спільному документі глави двох держав відзначили позитивну динаміку двостороннього торговельно-економічного співробітництва України та Білорусі.

"Так, упродовж останніх п’яти років зовнішньоторговельний оборот між державами збільшився у понад 6 разів і в 2008 році перевищив 5 млрд. дол. США", - зазначається у повідомленні.

Також президенти України та Білорусі підтримали також ініціативу створення спільної українсько-білоруської продовольчої компанії.

"Важливим елементом заходів з інтенсифікації двосторонньої торговельно-економічної взаємодії має стати Українсько-білоруський економічний форум, який буде проведено у 2010 році під егідою глав двох держав", - зазначили на Банковій.

Суттєвий потенціал та перспективи, відзначено у Комюніке, сторони мають у контексті реалізації ініціативи ЄС "Східне партнерство".

"У ході переговорів президентами України та Білорусі досягнуто домовленості про взаємодію та координацію зусиль з метою просування та реалізації спільних проектів та ініціатив у рамках згаданої ініціативи ЄС", - йдеться у повідомленні.

Заступник глави секретаріату наголосив, що йдеться, серед іншого, про спільні дії із залучення фінансових ресурсів ЄС у рамках імплементації флагманської ініціативи "Інтегроване управління кордонами", що підвищить рівень облаштування українсько-білоруського кордону.

"З метою налагодження дієвого співробітництва в енергетичній сфері домовлено продовжувати реалізовувати спільні заходи з метою збільшення об’ємів транзиту нафти, газу та електроенергії територіями України та Білорусі", - зазначили у секретаріаті.

"З цією метою міністерства енергетики двох держав проведуть відповідні переговори до кінця 2009 року. До кінця року також відбудеться VIII засідання українсько-білоруської комісії зі співробітництва у сфері науки й технологій", - повідомила прес-служба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News